Milliárdos veszteség a Synergonnál

Vágólapra másolva!
Az év első kilenc hónapjában több mint 1,4 milliárd forintos adózás utáni veszteséget halmozott fel Synergon-csoport, szemben az egy évvel korábbi 74 milliós profittal. A bevételek ugyanakkor növekedtek, 7 százalékkal, 11,62 milliárd forintra.
Vágólapra másolva!

A negatív eredményt az első negyedévhez hasonlóan egy tőzsdei határidős ügyletből származó 794 millió forintos veszteség, valamint a kedvezőtlen gazdasági környezetből adódóan kieső fedezet okozta - derül ki a gyorsjelentéshez fűzött kommentárból.

A társaság a beszámolóban arra is felhívja a figyelmet, hogy a gazdasági környezet romlása a megrendelések véglegesítésére vonatkozó döntések csúszását eredményezi, miközben a vállalat saját szakembergárdáját - a jövőben, például a negyedik negyedévben teljesülni látszó megrendelések miatt - nem építette le. Ezen túlmenően az is rontotta az eredményességet, hogy az anyagjellegű tételeken nagyon alacsony volt a fedezettartalom. Mindezek hatására az üzemi eredmény 172 millió forinttal csökkent, így a cégcsoport összesen 583 millió forint üzemi veszteséggel zárta az első háromnegyed évet.

A Synergon jegyzett tőkéje szeptember végén 1,910 milliárd forint volt, ugyanannyi mint egy évvel korábban, a saját tőke ugyanakkor 12 százalékkal, 5,988 milliárd forintra csökkent ugyanezen időszak alatt.