Felcsuti: a bankrendszer mélyíti a recessziót

Vágólapra másolva!
Magyarország bankjainak jövőre nehéz lesz hitelezőt találni, ez pedig valószínűleg még fájdalmasabb recesszióhoz vezethet az országban - mondta Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Felcsuti azt is hozzátette, ésszerűtlen volt arra számítani, hogy a külföldi bankok továbbra is fedezik helyi fiókjaiknak terjeszkedését, mivel az anyabankokat is érzékenyen érinti a pénzügyi válság - tájékoztat a Reuters.

"Várhatjuk a külföldi bankoktól, hogy tőkéjüket továbbra is a magyar leányaikba pumpálják, csak ez nem fog megtörténni" - mondta a szakember. - "Ezek a pénzintézetek a tőzsdék vesztesei mostanság, ráadásul az elemzők jó része pont a közép-európai kitettségeik miatt bünteti őket."

"Az a veszély fenyeget, hogy a következő évben a magyar bankrendszer sokkal inkább probléma lesz, mint megoldás a válságra" - nyilatkozta a bankár, aki egyben a Raiffeisen magyar leányának vezérigazgatója is.

Stabil bankrendszer konszolidációs szerep nélkül

Ugyanakkor hozzátette, hogy a magyarországi bankok szilárd lábon állnak, és nincs olyan aggodalma, hogy bármelyik bank ne tudna eleget tenni fizetési kötelezettségének, azonban a konszolidációhoz nem tudnak kellő mértékben hozzájárulni, ez pedig a növekedést korlátozó tényező.

A kormány a múlt héten egy 600 milliárd forintos (2,8 milliárd dolláros) bankmentő-csomag tervét készítette el, ám az országgyűlés költségvetési bizottsága leszavazta, az ország legnagyobb bankja, az OTP pedig egyszerűen alkalmatlannak nevezte a tervezetet.

Magyarország 2009-re 1 százalékos GDP csökkenéssel kalkulál és másfél év hosszúságú recessziós periódusra rendezkedik be. Az ország a csődöt az IMF az EU és a Világbank közös mentőakciója következtében megúszta: a három szervezet 20 milliárd eurós hitelkeretet bocsátott rendelkezésünkre.