Hiábavaló megállapodás az autógyártók segélyéről

Vágólapra másolva!
Demokrata és republikánus szenátorok egy csoportja ugyan egyezségre jutott az amerikai autógyártó óriáscégek segélyezéséről, de a jelek szerint hiába: decemberben új javaslatról fog tárgyalni a kongresszus. Az idő fogy, a detroiti trió egyre idegesebb.
Vágólapra másolva!

Kétpárti egyezség született az amerikai szenátusban a legnagyobb autógyártó vállalatok megsegítéséről. A Bloomberg szerint a szenátorok még nem árultak el részleteket a felvázolt programról, amelynek elfogadására a törvényhozás mindkét házának meglehetősen kevés ideje van már csak.

A MarketWatch úgy tudja, Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke nem ért egyet a megállapodásban foglaltakkal. Harry Reid, a szenátus republikánus többségének vezetője megerősítette: annak jelenlegi formájában nem lenne esélye a kongresszus támogatásának megszerzésére, ezért decemberben új javaslatot várnak az érintett vállalatoktól.

A demokraták korábban 25 milliárd dolláros csomagot javasoltak, a bankmentő csomagból lecsípve, Henry Paulson pénzügyminiszter azonban ettől a megoldástól elzárkózott. A minap már a kormányzat is sürgette a kongresszust, hogy minél előbb megszülethessen a törvényjavaslat.

A három nagy detroiti autógyártó (Chrysler, Ford, General Motors) óriási bajba került a gazdasági válság hatására, és bármelyikük esetleges csődje beszállítók tucatjait rántaná magával. Az egész, sok tízezer munkavállalók foglalkoztató ágazat veszélyben van.