Gráf: jól jöttünk ki az agráralkuból

Vágólapra másolva!
Az európai uniós mezőgazdasági reformok felülvizsgálatát tartalmazó, végső kompromisszumban az Európai Bizottság eredeti javaslatainak számos eleme jelentősen módosult Magyarország számára pozitív irányban - értékelte megállapodást Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, a több mint tucatnyi módosítás részben a magyar változtatási szándék eredménye.

A megállapodás legfontosabb eredményei közül kiemelte az uniós társfinanszírozási arány növelését az ide vonatkozó esetekben, az új EU-tagállamoknak juttatott összesen 90 (ezen belül Magyarországnak 13) millió eurós többletjuttatást, a termeléshez kötött bizonyos támogatások megőrzését, valamint az intervenciós javaslatokban eszközölt változtatásokat.

Elismerte ugyanakkor, hogy például a tejkvóták esetében nem az emelést elutasító magyar álláspont győzött. Az évi 1-1 százalékos emelésről szóló döntés hátrányosan érinti a nyerstej-exportőr Magyarországot.

Gráf József azonban rámutatott: mivel összességében nagyon kedvező megállapodásról volt szó, egy probléma miatt nem kívánta elvetni az egész csomagot. Nemzeti hatáskörben emellett igyekszik a tárca lehetőséget keresni arra, hogy segítsen a tejágazatban keletkező esetleges problémákon - tette hozzá.