Sok adósnak jelenthet mentsvárat a magáncsőd

Vágólapra másolva!
Ismét szó van az utóbbi években többször is napirenden lévő magáncsőd intézményének bevezetéséről. Az adósoknak könnyítést hozó törvénytervezet jövőre kerülhet a kormány elé - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

A válság miatt újra elővettek egy régi ötletet az illetékesek: 2001 és 2004 után ismét szó van a magácsőd intézményének életbe léptetéséről. Szakértők szerint a jelenlegi helyzetben nagyon fontos lenne a korábbi években különböző okokból elvetett magáncsőd bevezetése, ez ugyanis sok embernek jelenthetne könnyítést.

A legfontosabb cél, hogy senki ne kerüljön utcára adósságai miatt - mondta Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ szakmai igazgatója. A magáncsőd bevezetése lehetővé tenné, hogy a végrehajtás előtt a bíróság tárgyalásra kötelezze az érintetteket, akik megállapodhatnak az adósság átütemezéséről, az alacsonyabb részletekről, esetleg a törlesztés időszakos felfüggesztéséről.

Ha nem jutnak dűlőre az egyeztető felek, akkor a bíróság az adós körülményei alapján megszabja, hogy hány év alatt mekkora összeget kell visszafizetnie. Adott esetben a bíróság munkavállalásra kötelezheti vagy éppen alkoholelvonó terápiára küldheti az adóst. Győri Péter kifejtette: a hitelező érdeke természetesen az, hogy sikerüljön tető alá hozni az egyezséget, ezért mindent megtesz majd a megállapodásért. Ezt bizonyítja az is, hogy azokban az országokban (Ausztria, Egyesült Államok, Franciaország), ahol létezik a magáncsőd intézménye, a tárgyalások négyötöde sikerrel zárul.

A magáncsőd beveztéséről már tárgyalnak az illetékes minisztériumok, az előterjesztés idén még nem, várhatóan januárban kerülhet a kormány asztalára.