Lesz osztalék a német cégeknél

Vágólapra másolva!
A pénzügyi válság ellenére a német nagykonszernek részvényesei jelentős osztalékokhoz jutnak jövőre is - írja a Handelsblatt című lap pénteki számában.
Vágólapra másolva!

A lap a Baden Württemberg Landesbankkal (LBBW) közösen végzett felmérésére hivatkozva jelenti, hogy a frankfurti tőzsde DAX indexét alkotó 30 részvénytársaság jövőre előreláthatólag 24 milliárd euró osztalékot fizet majd ki, ami mintegy 10 százalékkal marad el az idei osztaléktól. Az idei kifizetések 27,5 milliárd eurót tesznek ki. A visszaesésnek az oka az, hogy a pénzügyi válság által érintett nagybankok többsége nem tud majd osztalékot fizetni.

A bankoktól eltekintve viszont a befektetők csak kevés nagyvállalatnál számíthatnak romló eredményekre. Így a BMW és a Daimler arra kényszerül, hogy az idén jelentősen felemelt osztalékait nagyjából a felére csökkentse. A Siemens ugyanakkor már bejelentette, hogy a romló konjunktúra ellenére szinten fogja tartani az osztalékot.

A legtöbb nagyvállalat az adózás előtti eredményéből ítélve képes lesz majd osztalékot fizetni. A felmérés szerint a konszernek a felosztható jövedelmük felét fizetik majd ki részvényeseiknek. Az elmúlt években ez az arány a 30 legnagyobb német cég esetében 40 százalék volt. Európában a cégek átlagban nyereségük 45 százalékát, az Egyesült Államokban 35 százalékát fizették ki osztalékban.

A német nagyvállalatok az elmúlt három évben megduplázták az osztalék-kifizetéseiket.