Padlón az eurózóna ipara

Vágólapra másolva!
Mind a szolgáltatások, mind a feldolgozóipar beszerzőmenedzser-index mélyen alulmúlta a várakozásokat és az eddigi negatív rekordot egyaránt az eurózónában. Ilyen mértékű zsugorodás az iparban soha nem volt, amióta az EU, vagy elődje, az EGK.
Vágólapra másolva!

Az euróövezeti magánszektor teljesítményének alakulását jelző, átfogó beszerzőmenedzser-mutató 39,7 pontra, a mutató történetében a legalacsonyabbra süllyedt az októberi 43,6 pontról. Az elemzők 42,8 pontra számítottak.

A szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatója novemberre 43,3 pontra, az októberi 45,8 pontról, ígyatodik hónapja csökken a teljesítmény.. Az elemzők 45,3 pontot vártak novemberről.

A feldolgozóipar indexe 36,2 pontra esett az októberi 41,1 pontról, pedig a szakértők 40,3 pontot vártak novemberről. Ez szintén hat hónapos esés zsinórban.

A termelői, illetve kibocsátási árak részmutatói novemberben először jeleztek csökkenést az előző hónaphoz képest.

Csökken a GDP, recesszi van és a jövő sem szebb

Az euróövezet gazdasági teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, jelentették az EU statisztikai hivatalában egy hete előzetes becslésként. A második negyedben is 0,2 százalékos visszaesést mértek az előző negyedévhez képest.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva az euróövezet átlagos GDP-növekedése 0,7 százalékosra lassult a második negyedévi 1,4 százalékról.

Az Európai Bizottság november elején 1,2 százalékos gazdasági növekedést jósolt az euróövezetnek erre az évre a tavasszal valószínűsített 1,7 százalék helyett, a jövőre 0,1 százalékot a tavasszal jelzett 1,5 százalék helyett, és most 0,9 százalékos GDP-növekedést vár 2010-ben.