Magyar menedzserek méretes mínuszban

Vágólapra másolva!
A tőzsde idei összeesésének legnagyobb vesztese az OTP. A bank részvényeseinek - így a pénzintézet vezetőinek is - ez komoly érvágást jelent. Idén január elejétől a részvény értékének több mint 70 százaléka olvadt el - az infláció figyelembe vétele nélkül.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank részvényei csütörtökön 7,7 milliárd forintos forgalomban 2320 forinton zártak, ennél alacsonyabban nem végeztek a bankpapírok az idén. Szerencsére pénteken javult a helyzet, a papírok 0,4 százalékkal 2330 forintra drágultak.

Január elejéhez képest ez jókora leértékelődést jelent, az év első kereskedési napján ugyanis 8874 forinton zárt a kurzus, akkor egyébként valamivel 9 milliárd forint feletti forgalmat bonyolítottak a társaság piacán.

A bő 70 százalékos leértékelődésért nem a bank működése, hanem az egész világot sújtó, az amerikai piacról induló pénzügyi válság tehető felelőssé. (Ezt egyébként a bank vezetői és az elemzők is többször hangsúlyozták az év során.)

A Lehman csődje betett

Szeptember közepéig egész jól tartotta magát a papír, ám a Lehman Brothers, az egyik legnagyobb tengerentúli befektetési bank csődje a világ részvénybörzéit, így a magyar tőzsdét is mélybe taszította. Szeptember 30-án egyébként még 6110 forinton végeztek a bankpapírok. Ezután jött csak az igazi lejtő.

A leértékelődés valamennyi OTP-részvényesnek komoly érvágást jelent, így a pénzintézet vezetőinek is. A 2007 végi állapot szerint a hat vezérigazgató-helyettes és az elnök-vezérigazgató kezében összesen 4,58 millió papír volt, ezek értéke a 8874 forintos záróárfolyam alapján 40,6 milliárd forintot tett ki, szeptember végére 27 milliárd forintra olvadt ez az összeg.

30 milliárdos apadás

Igaz, ebben szerepet játszott az is, hogy az érintettek kezében lévő papírok száma - a társaság napokban közzétett háromnegyed éves beszámolója szerint - 4,505 millióra csökkent.

A november 20-án regisztrált mélypont alapján pedig valamivel több mint tízmilliárd forintot ért a csomag, ekkor 4,515 millió részvény volt a vezetők kezében, vagyis körülbelül 30 milliárd forinttal ért kevesebbet a pakett, mint 2007 végén.

Nagy, de nem kirívó a veszteség

Csányi Sándort bankvezér 3,302 millió darabos pakettje az év elején 29,3 milliárd forintról indult, ami november 20-án már csak 7,6 milliárd forintot ért. Vagyis a Magyarország egyik leggazdagabb emberként számon tartott Csányi OTP-papírokban álló pénze kevesebb, mint harmadára apadt.

A tőzsdepiaci zuhanás miatt - infláció nélkül - "elégett" több mint 30 milliárd forintból nagyjából a Duna közepéig lehetne megépíteni a Megyeri hidat. A legújabb dunai átkelőt ugyanis nettó 63 milliárd forintból hozták létre.

Igaz, nemzetközi összehasonlításban nem kirívó a veszteség mértéke, a világ egyik legnagyobb bankcsoportja, a Citigroup papírja például a január 2-iki 28,92 dolláros záróárról tegnapig 4 dollár körüli szintre zuhant, ami azt jelenti, hogy a bankóriás 85 százalékot veszített el ebben az időszakban.