OTP-vásárlási verseny a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 826,96 pontos, 7,58 százalékos emelkedéssel, 11 735,66 ponton zárt hétfőn.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 13,4 milliárd forint volt, ami jelentősen alatta marad a 22 milliárdos éves átlagnak.

Az OTP-részvények ára 15 százalékkal 2679 forintra repült, a bankpapír forgalma 6,6 milliárd forintot tett ki.A Mol papírjaival 2,6 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 8,1 százalékkal 9500 forintra erősödött.

A Richter-részvények 25 370 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 3,6 százalékos emelkedés. A papír forgalma 1,9 milliárd forint volt. A Magyar Telekom papírok 1,6 milliárd forintos forgalommal 561 forinton zártak, ami 5,6 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záró érték.

Az OTP részvényeivel való kereskedést 14:56-kor fel is kellett függeszteni, mivel túllépte a tízszázalékos limitet.

"Buli van!"

Kuti Ákos, a Cashline részvénypiaci elemzője úgy fogalmazott, hogy "Buli van!". A szakértő szerint a befektetők meegnyugodtak, és a tőke kezd visszaáramlani a fejklődő piacokra, miután az október hozta pániknak vége és a térség többé-kevésbé konszolidálódott. Az elemző már korábban is számított egy hasonló fordulatra, azonban a sok recessziós adat és rossz negyedéves jelentés annak ellenére, elrontotta a hangulatot, hogy eek jó részét előre tudni lehetett.

A kamatcökkentés újabb lendületet adott a tőzsdének, hiszen a kockázatos befektetési formák közül a részvénypiacot az olcsóbb hitelek előnyösen érintik. Az eufória mértékét jelzi, hogy a váratlan kamatvágás még a devizába befektetők kedvét sem vette el a vásárlástól. A tőke ma egyértelműen a magasabb hozamú befeketetési formákat kersete.

Emellett szinte elhanyagolható, hogy Nyugat-Európa is stabil, bár alacsonyabb nyereséget könyvelt el a budapesti zzáráskor és az amerikai nyitás is jól sikerült (3,6 százalékos plusz egy órával nyitás után). Világszerte zöld grafikonokat és részvények után kapkodó befektetőket láttunk a nap folyamán.

Nyugalmas időszak köszönthet ránk

Kuti Ákos szerint ez egy lehetséges fordulópont: Amerikában a részvénypiac negatív rekordja után a pénteki rossz adtok ellenére tömegesen jelentek meg a vevők, ez pedig nyugalmat hozhatott. Magyarországgal kapcsolatban egyre inkább egyértelmű, hogy az államcsődöt kikerültük, így az erre játszó short pozíciókat zárják. Ha a jó hangulat és a nyugalom megmarad, akkor a szakértő szeriont akár 10 száázalékos nyereséget is összeszedhet a BUX év végéig.

Hosszabb távon a következő fontos megmérettetés Kuti szerint a következő amerikai gyorsjelentési szezon, ekkor fognak a kereskedők újabb konkrét adatokat kapni arról, hogy a válság a cégek profitjának mekkora részét viszi el. Újabb prognózisokat is ezen adatok figyelembe vételével állítanak majd fel, hiszenaz Egyesült Államokba új üzleti év kezdődik, és az éves tervek is februárban látnak napvilágot.