Saját csődjét cáfolja egy lengyel olajcég

Vágólapra másolva!
A Lotos lengyel kőolajipari társaság hétfőn határozottan cáfolta, hogy pénzügyi nehézségei lennének arra az elemzői véleményre reagálva, amely szerint a vállalat az összeomlás szélén áll. Az Unicredit-vélemény miatt a Lotos volt az egyetlen vállalat a varsói tőzsde WIG-20-as csoportjában, amelynek csökkent az árfolyama a hétfői, egyébként optimista légkörben zajlott kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Lengyelország második legnagyobb kőolajipari csoportjának közleménye szerint az Unicredit még pénteken közzétette elemzése - amely a Lotos papírjait eladásra javasolta és célárát 25 zlotyról nullára csökkentette - "teljesen alaptalan".

Az UniCredit - amelynek elemzői 50 százalékos esélyt adtak a társaságnak a túlélésre - úgy látja, hogy a vállalatnak jelentősen nő a hiteligénye, ha meg akarja valósítani hosszú távra szóló beruházási programját.

A vállalat vezetésének hétfői közleménye szerint a cég biztos pénzügyi alapokon áll, és sem rövid, sem hosszú távon nincs veszélyben a likviditása. Felhívta a befektetők figyelmét, hogy ne hozzanak elhamarkodott döntéseket az "UniCredit elemzői által kiadott felelőtlen ajánlások alapján".

A cégnél egyszersmind közölték, hogy jogi úton kívánják megvédeni a cégcsoport érdekeit. Első lépésként a pénzügyi szervezetek felügyeletének a vizsgálatát fogják kérni az ügyben.