Nem hatott a forintra a kamatvágás

Vágólapra másolva!
Kisebb technikai korrekciókkal tarkított folyamatos erősödés jellemezte hétfőn a forint árfolyamának alakulását.
Vágólapra másolva!

A budapesti bankközi devizapiacon hétfőn délután fél ötkor 261,00/20 forint volt az euró árfolyama a pénteki 267,40/60 forint után. Hétfőn kora reggel még születtek kötések 270 forint közelében is, az euró azonban délelőtt fél tízkor már 265,50/70 forintot ért, ezután a kedvező nemzetközi hatások, a Citigroup megsegítése következtében fellélegző befektetők kockázatvállalási hajlandóságának erősödése miatt kora délután már 262 forint alá erősödött a forint árfolyama.

Az MNB meglepetésszerű, 50 bázispontos kamatcsökkentése után a forint tovább erősödött, az euró árfolyama 259 forintig jutott, innen tért vissza 261 forint közelébe - így a napi változás mértéke 2,4 százalékot ért el.

A forint a dollárral szemben is jelentősen erősödött. Az amerikai deviza árfolyama 204,00/20 forint a pénteki 212,70/80 után.

"Divat" lett a feltörkevő deviza

A külföldi befektetők az összes feltörekvő devizában egyre inkább bíznak. Törökország 19 milliárd dollárt hívhatz le az IMF-től, így a török líra erősödésében ennek is szerepe van. A tendencia azonban szélesebb körű: a közép-európai devizák a múlt hét során egész végig nyomás alatt voltak, azonban egyik sem roppant meg. Péntektől kezdve optimizmus üteötte fel a fejét a kockátzatos piacokon., így a gyengülésre játszó poziciókat zárni kellett a veszteségek minimalizálása érdekében.

A nagyobb hozamot kereső ügyletek iránt ma akkor a kereslet mutatjkozott, hogy a forint a váratlan kamatcsöükkentés ellenére is folytatta erősödését, és a forint/euró árfolyam délután már 26 alatt is járt.

A forint erősödése hosszútávon GDP adattól kevéssé függő tendencia lehet Magyarországon - vélik a szakértők.