Jövőre kevesebből gazdálkodhat a főváros

Vágólapra másolva!
Az állami adóelvonás miatt kevesebb lesz a fővárosi önkormányzat bevétele, a tervezettnél több iparűzésiadó-bevétel ugyanis nem kompenzálja a személyi jövedelemadóból történő elvonást - mondta, a Városháza kommunikációs igazgatója az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciójáról szólva.
Vágólapra másolva!

Nyáry Krisztián elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn megtárgyalta az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját, amelyet e hónap végéig megkapnak a fővárosi képviselők.

Az igazgató kifejtette, hogy a dokumentum szerint a fővárosi cégek és magánszemélyek a vidéki átlagnál lényegesen több adót fizetnek be az állami költségvetésbe, de a dinamikusan növekvő adóbevételből évről évre kisebb mértékben juttat vissza az állam a huszonnégy budapesti önkormányzatnak.

Nyáry Krisztián közölte, hogy egy átlagos budapesti lakosra 260 ezer forint szja-befizetés jut, ennek 8 százalékát kellene a törvény szerint a budapesti önkormányzatoknál hagyni. Az úgynevezett adóerőképesség-számítás miatt azonban a fővárosiak személyi jövedelemadójának mindössze 0,6 százalékán osztozhattak az önkormányzatok. Az említett 260 ezer forintból - a forrásmegosztás után - 730 forint marad a fővárosi önkormányzatnál.

A koncepció szerint a működési bevételeket az intézményrendszer működtetésére kell fordítani, és ebből kell pótolni az állami normatívákon keresztül nem biztosított támogatásokat. Ebből az összegből kell fedezni egyes beruházások önrészét és azokat a kiadásokat, amelyeket nem Budapesten adót fizető, de a fővárosba bejáró lakosokra fordít az önkormányzat.

A beruházásokhoz kedvezményes hiteleket vesz igénybe az önkormányzat, amelynek adóssága az elmúlt három évben lényegében stagnált. Idén az első félévben 155 milliárd forint volt az önkormányzat adóssága, ami az 561 milliárd forintos éves költségvetésének 27 százaléka. Tavaly 159, egy évvel korábban 152 milliárd forint volt az önkormányzat adósságállománya.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy az önkormányzat hitelminősítése kedvező, de a devizában felvett hitelek esetében a fokozott árfolyamkockázat, a forinthiteleknél pedig az alapkamat emelkedése szűkülő mozgásteret jelent jövőre. A gazdaság visszaesése emellett előrevetíti a saját bevételek, elsősorban az adóbevételek csökkenését is.

Az önkormányzat központi költségvetésből származó bevételei kapcsán is csökkenést prognosztizál a koncepció. Az állami költségvetésből származó bevételek két éve 5 százalékkal, tavaly 6 százalékkal csökkentek, és a jelenlegi információk alapján jövőre - reálértékben - ismét 5 százalékos csökkenéssel számolhat az önkormányzat.

A csökkentés döntően a közszféra béreinek állami befagyasztásából és a 13. havi illetmény elvonásából keletkezik; ezt a főváros nem tudja pótolni. A koncepció rögzíti azt is, hogy az önkormányzati gazdasági társaságoknál is megvizsgálják a bérek, bérjellegű jövedelmek 2008. évi nominális szinten tartásának lehetőségét - jegyezte meg az igazgató.