Kevesebbet költöttünk az áruházakban

Vágólapra másolva!
Az augusztusban mért 1,4 százalékos csökkenés után szeptemberben 1,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom - közölte a KSH.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 545 milliárd forint forgalmat értek el a magyarországi kiskereskedők, így a kilenchavi összesített forgalom 4548 milliárd forintra rúgott, ami 1,6, illetve 2 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest - közölte hétfőn reggel a Központi Statisztikai Hivatal. (Augusztusban 1,4 százalékos mérséklődést mért a KSH, a nyolchavi mínusz pedig megegyezett a szeptemberi 2 százalékos csökkenéssel.)

Az első kilenc hónapban a kiskereskedelmi forgalom 52 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyesboltokban bonyolították le a vásárlók. A bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletek részesedése közel 20 százalékos volt; a könyv-és újságértékesítéssel, illetve egyéb iparcikkek eladásával foglalkozó egységek pedig a forgalom 11 százalékát mondhatták magukénak.

Szeptemberben az eladások jelentős részét - 91 százalékát - lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és
szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,1 százalékkal mérséklődött, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2 százalékkal növekedtek. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem szeptemberi forgalmának volumene 0,1 százalékkal mérséklődött az
augusztusihoz képest.