Megmenekül a Citigroup

Vágólapra másolva!
Hétfő reggeli bejelentés szerint az amerikai állam 20 milliárd dollár értékben részesedést vásárol a Citigroupban, ezen felül 306 milliárd dollár értékben garanciát vállal a bank kinnlevőségeire. A hír optimizmust hozott a piacokra.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A döntést a pénzügyminisztérium, az amerikai jegybank szerepét betöltő szervezet (Fed) és a szövetségi bankfelügyelet (FDIC) együttesen jelentette be. Az állami szervezetek egyúttal jelezték, mindent megtesznek az amerikai bankrendszer megerősítése céljából.

A pénzügyminisztérium a 20 milliárd dollárt a kongresszus által néhány hete elfogadott és George Bush elnök által aláírt 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőöv összegéből használja fel. Az állam a segítség fejében 27 milliárd dollár értékű - szavazatra nem jogosító - osztalékelsőbbségi részvényt szerez a bankban.

Már októberben is kapott segítséget

Október végén az amerikai állam elsőbbségi részvénycsomagot vásárolt az ország kilenc vezető bankjában 125 milliárd dollár értékben. Akkor a Citigroup 25 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott, hasonlóan, mint a JPMorgan és a Wells Fargo. A Bank of America 15 milliárd, a Goldman Sachs, a Merrill Lynch és Morgan Stanley 10-10 milliárd dollárt kapott.

Pénteken Vikram Pandit, a Citigroup vezérigazgatója azt mondta az alkalmazottaknak egy konferencián, hogy nem tervezik a vállalat szétdarabolását. Nem tervezik eladni a tőzsdei közvetítéssel foglalkozó részleget sem - írja a Bloomberg.

A piacok üdvözlik

A Citigroup megmentése csupán egy újabb bankmentésnek tűnik, de biztosítja a piacokat arról, hogy az Egyesült Államok nem hagy cserben egy újabb nagybankot a Lehman után. A kormányzat eltökéltsége pedig nagy valószínuséggel az autógyártók megmentését is elorevetíti, ami szintén jó hír a befektetok számára - derül ki az Erste piaci kommentárjából.

A piacok vették a lapot, az európai tőzsdék indexei - köztük a budapesti mutató - lendületes emelkedéssel kezdték a napot. Az egyik legjobb a Citigroup, amelynek jegyzése a német piacon több mint 40 százalékkal került feljebb. A drágulás egyébként ráfér a részvényre, a bank árfolyama a múlt héten 60 százalékkal gyengült.