Vékonyabb nyugdíjboríték jön

Vágólapra másolva!
A kormány a nemzetközi pénzügyi válság nyomán a korábbinál takarékosabb költségvetést terjesztett be a 2009-es évre, GDP-arányosan 2,6 százalékos hiánnyal - mondta Veres János pénzügyminiszter. Az Országgyűlés keddi ülésén egyebek mellett igent mondott az alacsonyabb 13. nyugdíjra.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen nagy a felelőssége mindenkinek, aki tehet valamit azért, hogy Magyarországot minél kevésbé sújtsa a jelenlegi globális pénzpiaci krízis - jelentette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy nagy a felelőssége a kormánynak, amely ebben a helyzetben súlyos intézkedések meghozatalára kényszerült.

Veres János elmondta: október eleje óta a kormány átdolgozta a költségvetést, új stabilizációs programot alakított ki, a program külső támogatására megállapodott az Európai Unióval, a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal egy 20 milliárd eurós csomagról.

A kormány visszavonta adócsökkentési javaslatát, új csomagot nyújtott be az adórendszer egyszerűsítése, a gazdaság további fehérítése érdekében - fűzte hozzá a pénzügyminiszter.

Több mint 400 módosító indítvány érkezett

A jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz több mint 400 módosító indítvány érkezett; a kormány elsősorban olyan indítványokat támogat, amelyek a törvényjavaslat összefüggéseinek tisztázását és az esetleges hiányosságok megszüntetését célozzák, valamint a benyújtás óta, a gazdasági folyamatokban végbement változások hatásait érintik - mondta a pénzügyi tárca vezetője.

A kormány támogatja azt a javaslatot - tekintettel a világgazdasági válság Magyarországra gyakorolt hatására - amelynek alapján kiadáscsökkentés valósul meg, miközben alacsonyabb adó- és járulékbevétel képződik - mondta Veres János.

Ennek alapján jövőre a közszférában nem növekednek a bérek, és nem kerül sor a 13. havi illetmények kifizetésére - hangsúlyozta zárszavában a pénzügyminiszter. Elmondta azt is, hogy a javaslat részeként csak a 62. évet az előző évben betöltött öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjban részesülők kapnak plusz egyhavi nyugdíjat, amelynek összege maximum 80 ezer forint lesz.