Újabb 800 milliárddal segít a Fed

Vágólapra másolva!
Két újabb hatalmas pénzügyi csomagot hirdettek meg az amerikai pénzügyi hatóságok a hitelválság kezelésére; a szövetségi tartalékbank-rendszer, a Fed 800 milliárd dollárt költ a hiteláramlás ösztönzésére.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A jegybank szerepét betöltő Fed azt akarja elérni, hogy a fogyasztók könnyebben jussanak kölcsönökhöz például ház és autó vásárlásához.

Egy új jelzálogprogram keretében a Fed 100 milliárd dollár értékben fog felvásárolni olyan hiteltartozásokat, amelyeket úgynevezett kormány szponzorálta hitelintézetek bocsátottak ki: a Fannie Mae, Freddie Mac, valamint a Federal Home Loan Banks. A Fed további 500 milliárd dollárt fog költeni a Fannie Mae, a Freddie Mac és a Ginnie Mae által biztosított jelzálogkötvények vásárlására.

Kétszázmilliárd a kisvállalkozóknak

Az amerikai központi bankrendszer ezen kívül, egy másik programban 200 milliárd dolláros keretet nyit meg a New York-i szövetségi tartalékbanknak, amely az összegből a fogyasztóknak és kisvállalkozásoknak kölcsönöket nyújtó intézeteknek fog hitelezni.

A Fed két új programja azt a célt szolgálja, hogy a fogyasztói és kisvállalkozói hitelek piaca is működésbe lendüljön, a közemberek számára is könnyebbé váljon a hitelek felvétele.

Nem ez az első mentőcsomag

Az amerikai kongresszus eddig egy 700 milliárd dolláros bankmentő csomagot fogadott el, a szóban forgó 800 milliárd dolláros összeg efelett értendő. A Fed olyan hitelintézetek portfóliójának javítására költ 600 milliárd dollárt, amelyeket szeptember óta részlegesen államosítottak; ilyen a két legnagyobb, a Fannie Mae és a Freddie Mac, amelyeket a nem elsőrendű (subprime) jelzáloghitel-piaci tartozásaik a csőd szélére sodortak.

A Fed két programjának híre azonnal lendített a befektetői hangulaton, a Dow Jones tőzsdei ipari mutató perceken belül több mint 100 pontot, 1,3 százalékot ugrott.