Meghízhat az uniós élénkítő csomag

Vágólapra másolva!
Hetvenmilliárd euróval megdobta az Európai Unió a gazdasági recesszió kibekkelésére összeállított csomagot. A területfejlesztéssel foglalkozó miniszterek már a következő hónapokban nagyobb összegeket csoportosítanának át a strukturális alapokból válságkezelésre és gazdaságélénkítésre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság elnöke a korábban bedobott 130 milliárd eurósnál lényegesen erőteljesebb, mintegy 200 milliárd euró összértékű intézkedéscsomagot javasol az európai gazdasági recesszió hatásainak kivédése érdekében - közölték brüsszeli EU-diplomaták szerda délben, percekkel azelőtt, hogy José Manuel Barroso hivatalosan ismertette volna az erről összeállított javaslatcsomagot.

A 200 milliárd euró az EU-országok összesített bruttó hazai terméke (GDP-je) mintegy 1,5 százalékának felel meg. Az unió ebből mintegy 0,3 százalékpontnyit vállalna magára, 1,2 százalékpont erejéig pedig az egyes országoktól vár Brüsszel áldozatvállalást - mondták név nélkül nyilatkozó források.

Magyarország támogat minden olyan kezdeményezést az Európai Unióban, amely a magyar export szempontjából legfontosabb országok gazdaságát élénkíti, így kiviteli lehetőségeinket bővíti - közölte Pénzügyminisztérium (PM) szerdán. Magyarország exportjának több mint 70 százaléka az EU-ba irányul, így alapvető az ország gazdasági növekedési lehetőségei szempontjából, hogy ez a térség milyen hatékonyan tud védekezni a recesszió ellen - szögezi le a közlemény.

A strukturális alapokból is átcsoportosítanak

Az Európai Unió területfejlesztéssel foglalkozó miniszterei egyetértettek abban, hogy az EU strukturális alapjaiból válságkezelésre és gazdaságélénkítésre már a következő hónapokban nagyobb összegeket csoportosíthassanak át a tagországok - mondta a szakminiszterek Marseille-ben tartott tanácskozása után Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter csütörtökön az MTI-nek.

A magyar kezdeményezéssel összhangban kezdeményezik az EU területfejlesztési miniszterei, hogy a brüsszeli bizottság jóváhagyásával a válságkezelés és a gazdaságélénkítés érdekében gyorsított ütemben csoportosítsák át a strukturális alapokat - közölte Bajnai Gordon.

A gazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány 1400 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagot dolgozott ki, amelynél számolt azzal, hogy a 2007-2013-ra meghirdetett strukturális alapokból már 2009-ben hozzájuthatnak EU-forrásokhoz a magyar vállalkozások.

"A válságkezeléshez szorosan kötődik az a Brüsszelnek eljuttatott magyar kérés is, hogy a 13 magyar nagyberuházáshoz szükséges jóváhagyást gyorsítsák fel, hiszen a beruházások felpörgése tompíthatja a visszaesést illetve munkahelyeket tarthat meg" - fogalmazott Bajnai Gordon. A 13 nagyberuházás között olyanok vannak, mint a 4-es metró építése, a debreceni, szegedi, miskolci villamosok korszerűsítési projektje és a közép-dunántúli hulladékkezelő rendszer kiépítése.