Elküldtek 130 embert az OTP Banktól

Vágólapra másolva!
Összesen130 alkalmazottját bocsátotta el az utóbbi néhány nap alatt az OTP Bank - közölte az [origo] kérdésére a pénzintézet kommunikációs osztálya. A bank tájékoztatása szerint csoportos leépítés csak a fővárosban és Pest megyében volt.
Vágólapra másolva!

A napokban elküldött 130 dolgozó a pénzintézet idén szeptember végén nyilvántartott 8541 alkalmazottjának 1,5 százaléka, a bankcsoport akkori 31 709 munkatársának pedig 0,4 százaléka. Az elbocsátott dolgozók között leányvállalatok alkalmazottai is akadnak.

A bank tájékoztatása szerint kialakított gyakorlatuknak megfelelően, valamint üzletpolitikai céljaikhoz igazítva rendszeresen elemzik a munkavállalói létszámot. A szabályozásnak megfelelően néhány hónappal ezelőtt is áttekintették, és akkor a fluktuáció által megüresedett álláshelyek megszüntetésével, illetve a munkavállalók más feladatra történő átcsoportosításával országosan, összesen mintegy 130 fő elbocsátását látták szükségesnek.

Az elbocsátások csak Budapesten és Pest megyében érték el a törvényben rögzített csoportos mértéket. A banktól kapott tájékoztatás szerint az OTP Ingatlan Zrt. a lakásépítési és -vásárlási aktivitáshoz igazodva alakítja a társaság dolgozói létszámát, azt viszont nem közölték, hogy történtek-e elbocsátások a Merkantilbanknál.

A bank emlékezetett arra, hogy szervezetkorszerűsítési programja keretében, az időszakos létszám-felülvizsgálatot és -korrekciót a dolgozói érdekképviselettel egyeztetetten már korábban lezárták.

Az Index olvasói levélre hivatkozva már korábban írt arról, hogy elkezdték az alkalmazottak kirúgását az OTP Bank érdekeltségébe tartozó Merkantilbanktól. A dolgozóktól származó információik szerint nem egyszerre, hanem kisebb csoportokban küldik el a munkavállalókat, így ugyanis nem kell a csoportos létszámleépítést jelenteni a munkaügyi központnak.

Az OTP Bank kommunikációs osztálya akkor a létszámleépítés tervének tényét nem, annak mértékét viszont cáfolta. Akkor úgy válaszoltak, "a reálgazdasági kilátások kapcsán, a Merkantilbank olyan társaságként, amelynek működésében meghatározó elem a költséghatékonyság, mérlegeli a létszámleépítés lehetőségét is. Végleges döntés ugyanakkor még nincs, de annak mértéke csak töredéke lehet a levélben jelzett számnak."