Bánfi: A 13. nyugdíj léte nem értelmezhető

Vágólapra másolva!
A kormány nem jól kezeli a jelenlegi állapotot. A helyzet rendezése érdekében tett intézkedések nyomán bekövetkező változások nem hoznak élénkülést a gazdaságban - nyilatkozta a Népszabadságnak Bánfi Tamás, a monetáris tanács tagja.
Vágólapra másolva!

A kormány nem kezeli megfelelően a válságot. Reformról nem beszélhetünk, csupán egyszeri kiadácsökkentést van szó - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Bánfi Tamás, a Corvinus Egyetem professzora, a magyar jegybank monetáris tanácsának tagja.

A 13. havi nyugdíj léte közgazdasági szempontból nem értelmezhető. A mostani javaslat szociális szempontot érvényesít, de ez is csak átmeneti intézkedés - fogalmazott a professzor, és hozzátette: valamennyi javaslat a fogyasztást és a keresletet szűkíti, ráadásul tovább rontja a helyzetet a banki kölcsönök korlátozása és a magasban lévő hitelkamatok. Ami az intézkedések nyomán várható, ellentétes bármiféle élénkítéssel. A jegybankár szerint jövőre, de különösen az év első felében nem szabad úgy csökkenteni az államháztartási deficitet, hogy az azonnal fogyasztáscsökkenést okozzon.

A bankmentő csomag tartalma nem szerencsés. Pillanatok alatt kiderült, hogy három bank felel meg a felhasználási feltételeknek. Ezek közül kettő közölte, hogy nem kér a segítségből, így az OTP jöhet csak szóba, tehát már a program bejelentésekor lehetett tudni, ki a potenciális felhasználó. "Igen ám, de minden egyes szakértői vélemény, jegybanki és felógyeleti állásfoglalás, valamint a tulajdonosi bejelentés szerint az OTP tőkehelyzete stabil. Ha gondja lehet, azt csak a befagyott tőkepiac és bankközi piac okozhatja, ami viszont egyértelműen likviditási kérdés. Így viszont nem érthető, sőt erősen vitatható a konstrukció" - mondta Bánfi.

Az biztos, hogy euró leváltja a forintot, csak az időpont kérdéses. A nominális feltételek teljesítését ugyan lehet gyorsítani, ha azonban a reálkonvergencia nem kellő mértékű, továbbá a kritériumok teljesülése csak átmeneti állapot, akkor az euró bevezetése nem várt meglepetéseket tartogathat az ország számára - vélekedett a professzor.