Nagyon szép - komment a magyar piacról

Vágólapra másolva!
Bár az amerikai szünnap miatt a nemzetközi piacok takarékon működnek, az magyar állampapírpiac remekelt csütörtökön. Az óriási érdeklődés kísérte az aukciót, a másodpiacon pedig zuhanórepülésbe váltottak a hozamok.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

"Nagyon szépek" - mondta az [origo]-nak Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a magyar állampapírpiac csütörtöki adatait értékelve.

Kezdődött azzal, hogy az Államadósság Kezelő Központ délelőtti aukcióját óriási érdeklődés kísérte. A felkínált 30 milliárd forint értékű csomagra az elsődleges forgalmazók több mint 133 milliárd forintos ajánlatot tettek, vagyis jócskán túljegyezték a papírokat. A hatalmas érdeklődés miatt az ÁKK 5 milliárd forinttal megemelte a tétet, vagyis 35 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A sikeres aukción az átlaghozam 10,61 százalék lett, ami a szerdai másodpiaci benchmarkhoz képest 64, az előző, két héttel ezelőtti aukcióhoz képest pedig 211 bázispontos csökkenés.

A csütörtöki másodpiaci adatok is jó képet festenek, a három és hat hónapos kincstárjegyek hozama 50, a tizenkét hónaposoké pedig 56 bázisponttal esett. A rövidebb futamidejű kötvényeknél is nagy volt a zuhanás, a három- és ötéves államkötvény hozama 93, illetve 76 bázisponttal zuhant. A hatalmas hozamcsökkenés azt jelzi, hogy kezdenek visszatérni a pénzügyi válság miatt kiszáradt állampapírpiacra a vevők. Suppan közölte: "végre elindult valami, igaz, még jóval lejjebb kell jönniük a hozamoknak". A csütörtöki esés ellenére ugyanis még mindig bőven 10 százalék felett járnak a hozamok, ez pedig még igen magasnak számít.

Kötvénykereskedőktől származó információk szerint elsősorban hazai piaci szereplők sorakoztak fel a vételi oldalon. Suppan Gergely szerint a piac feléledése azzal magyarázható, hogy a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat - fél százalékpontos - csökkentése mellett a hazai hitelintézetek forintlikviditási helyzetének támogatása érdekében 5 százalékról 2 százalékra csökkentette a kötelező tartalékráta mértékét. A tartalékráta csökkentése nyomán ugyanis órási pénzek szabadulnak fel a magyarországi kereskedelmi bankoknál, és az összeg egy részét vélhetően az állampapírpiacon fektetik be - magyarázta az elemző, aki elmondta továbbá, érdekes, hogy a piaci élénkülést pont egy viszonylag unalmas napon következett be. A nemzetközi piacokon ugyanis nincs nagy mozgás, mivel az amerikai piacokon a hálaadás ünnepe miatt nincs kereskedés, így a tengerentúli befektetők sem aktívak.