Nokia-gyárak állnak le az év végére

2008.11.27. 12:39

Két hétre leállítja a Nokia a termelést a romániai nemeszsuki (Jucu) gyárában az év végi ünnepek idejére. A cég vezetése szerint a december 22. és január 5. közötti munkaszünettel "az alkalmazottaknak szeretnének lehetőséget adni arra, hogy az ünnepeket családjuk körében tölthessék el" - írja a kolozsvári Krónika internetes oldalán. A magyar gyárban is szünetel a gyártás december végén.

Olvassa el itt a válság híreit!

A Nokia keddi bejelentése szerint több százra emelkedik azoknak száma, akiket kénytelen kényszerszabadságra küldeni. Akkor John Guery, Nokia romániai kirendeltségének vezérigazgatója azt nyilatkozta: ezek a dolgozók a munkaszünet alatt bérüknek 75 százalékát kapják kézhez.

Simona Alb, a nemeszsuki cég kommunikációs igazgatója szerdán azt nyilatkozta, hogy a telefongyártó romániai üzeméből főállású alkalmazottakat nem, mindössze az alvállalkozóknak dolgozó idénymunkásokat küldik kényszerszabadságra. Állítása szerint az idénymunkások száma folyamatosan változik, jelenleg pedig nem tartanak igényt külső munkaerőre.

A finn világcég 2008 február 11-én helyezte üzembe romániai gyárát, miután 2007-ben arról döntött, hogy a németországi Bochumban felszámolja gyárát és a termelést Romániába és Magyarországra telepíti át. A nemeszsuki üzem megnyitásakor azt tervezték, hogy a Romániában alkalmazott dolgozók száma az év végére eléri majd az 1200-at, 2009 végén pedig már a 3500 főt alkalmaznak majd.

A Nokia magyarországi, komáromi gyárában is tartanak december végén néhány napos leállást. Simai Anna a vállalat kommunikációs igazgatója kedden az MTI érdeklődésére elmondta, hogy dolgozóik régi kérését teljesítik a termelés ünnepek közti leállításával. A december 24-től 31-ig tartó üzemszünet csak a termelő egységeket érinti. A gyár többi részlege, a kiszállítás, a raktározás és a karbantartás a szokásos rendben dolgozik. A Nokia a komáromi gyárában 5000 embert foglalkoztat.