Marad a földgáz ára

Vágólapra másolva!
Nem változik a földgáz közüzemi ára január elsején  - közölte Molnár Csaba, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterjelölt, valamint Budai Bernadett kormányszóvivő a csütörtökön. A miniszterjelölt az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a Magyar Energia Hivatal javaslata 10 százalékos áremelés volt-e, igennel válaszolt. Hozzáfűzte: a földgáz világpiaci ára és a forint-dollár árfolyam változása mellett a döntésnél figyelembe vették a társadalompolitikai tényezőket is.
Vágólapra másolva!

A bemutatkozó sajtótájékoztatón a miniszterjelölt azt mondta: elképzeléseinek alapja a fejlesztés és versenyképesség, a biztonság a közlekedéstől kezdve az energia ellátásig, és a környezeti fenntarthatóság. Molnár Csaba közlése szerint csak a közlekedés fejlesztésére a 2007-2013-as időszakban kétezer milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre, amiből mintegy 500 milliárdot a kötöttpályás közlekedésre lehet fordítani. A hírközlés területén a miniszterjelölt szerint elsősorban a szolgáltatás fejlesztésére van szükség, az energetikában pedig a fenntartható fejlődést tartja a legfontosabbnak.

Molnár Csaba újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy a kormány vitatja az E.On Földgáz eddigi veszteségeinek nagyságát és követelésének jogosságát. Ennek megvitatására bizottságot alapítottak, amely néhány héten belül megtárgyalja a problémát. A miniszterjelölt hozzátette: a januári áremelés "elmaradása" már nem okozhat komoly veszteséget a földgáz-nagykereskedő E.On Földgáz Zrt.-nek.

A miniszterjelölt felhívta a figyelmet arra, hogy energiatakarékossági támogatásra az idén december 5-ig lehet még pályázni. Eddig mintegy 7500 támogatási kérelem érkezett - tette hozzá.

A főváros vezetőivel a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) finanszírozásáról és az elővárosi vasútról kíván tárgyalni, ha a köztársasági elnök jóváhagyja kinevezését és december 1-jén hivatalba lép - mondta a leendő közlekedési miniszter. A BKV nemzetgazdasági, és nem budapesti ügy - magyarázta Molnár Csaba -, hozzátéve: mintegy 40 milliárd forintos finanszírozási csomag körvonalazódik, de részleteiről még tárgyalnak.