Újabb motorgyár épül Szlovákiában

Vágólapra másolva!
A dél-koreai Kia Motors 100-200 millió eurós beruházással új motorgyárat létesít Szlovákiában - közölte a cég szlovákiai érdekeltségének szóvivője egy autóipari konferencián.
Vágólapra másolva!

A beruházásról a végső döntést a csoport még az év vége előtt meghozza, hogy az 2011-ben elindulhasson. A tervek szerint az új üzem évente 300 ezer autómotort gyártana, ami azt jelenti, hogy a Kia megkettőzné szlovákiai autógyártó kapacitását. Az üzemet Zsolnán (Zilina) tervezik felépíteni a Kia már meglévő összeszerelő gyárának a közelében. Ugyanakkor a szóvivő tájékoztatása szerint a Kia az idén a tervezett 220 ezer helyett 210 ezer autót gyárt Szlovákiában az európai kereslet csökkenése miatt.

A Kia Motors Zsolnán épített üzemében két éve indult meg a sorozatgyártás. A tervek szerint a jövőben a két autógyár szorosabban együttműködik, emiatt a két nagy ipari központ - a cseh Ostrava és a szlovák Zsolna - között autópálya épül majd.

Csehországban is terjeszkednek

A dél-koreai Hyundai - amelyhez a Kia is tartozik - november elején kezdte meg a próbaüzemet csehországi üzemében. Az új autógyár az észak-morvaországi Nosovicében az első években évente 200 ezer járművet gyárt majd. A sorozatgyártást legkésőbb 2009 áprilisában tervezik megkezdeni, a felfutás után az évi 300 ezer autó előállítására lesz képes.

A dél-koreai autógyár a hivatalos kimutatás szerint eddig 1,1 milliárd eurót ruházott be a nosovicei üzem építésébe, és ezzel ez az eddigi legnagyobb külföldi beruházó Csehországban.