A munkaadók 69 ezres minimálbért akarnak

Vágólapra másolva!
A munkaadói oldal a jelenlegi szinten, 69 ezer forinton kívánja tartani a havi minimálbért, és 86 300 forinton a kétéves gyakorlattal rendelkező szakmunkások garantált bérminimumát - mondta Dávid Ferenc, az oldal szóvivője az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki (OÉT) plenáris ülésének kezdetén.
Vágólapra másolva!

A munkavállalói oldal a múlt heti ülésen 76 500 forintos minimálbér javaslatot és 95 ezer forintos szakmunkás bérminimum javaslatot tett. Pataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke elfogadhatatlannak nevezte a munkaadói oldal bérbefagyasztási ajánlatát.

A kormány örömmel üdvözölne egy olyan minimál bérmegállapodást, amely a 69 ezer-76 500 forint közötti sáv közepe környékén születne meg - reagált Csizmár Gábor. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára jelezte azt is, hogy ajánlatos lenne megőrizni a minimálbér reálértékét.

A kormány jövő évi 4,5 százalékos inflációs előrejelzését figyelembe véve a minimálbér 72-73 ezer közötti összegnél őrizné meg reálértékét. Az államtitkár megismételte a miniszterelnök korábbi kijelentését, miszerint az állami tulajdonú cégeknél érvényesítik a OÉT-ben létrejövő megállapodást.