Hátramenetben a beruházások

Vágólapra másolva!
A második negyedvében mért 2,1 százalék után a harmadikban 2,3 százalékékkal csökkent a beruházások értéke Magyarországon. A kilenchavi adatok 2,9 százalékos éves szintű visszaesést mutatnak.
Vágólapra másolva!

Az év harmadik negyedében 1120,8 milliárd forintot tett ki a beruházások értéke. Ez az előző év azonos időszakához képest 2,3 százalékos visszaesést tükröz. Negyedéves összevetésben minimális, 0,1 százalékos bővülést mutat a Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett adatsor. Az év első kilenc hónapjában összesen 2956,3 milliárd forintot fordítottak Magyarországon beruházásra, 2,9 százakkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A harmadik negyedévben az építési beruházások 6,5 százalékos csökkenésével párhuzamosan a gép- és berendezés-beruházások több mint 5 százalékkal gyarapodtak. A nagyobb súlyt képviselő szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág 12,8 százalékkos visszaesése főleg az autópálya és egyéb útépítések csökkenésével van összefüggésben. A feldolgozóipar beruházásai 1,6 százalékkal mérséklődtek az ominózus időszakban.

A második negyedév is gyenge adatokat hozott, akkor összesen 1026,5 milliárd forint értékben jegyeztek fel beruházásokat, ez pedig az előző év azonos időszakához képest 2,1, az év első három hónapjához viszonyítva pedig 1,1 százalékos növekedést jelentett. Az első félévben 1835,5 milliárd forintot költöttek beruházásra, ami 3,3 százalékos visszaesésnek felelt meg.

Sok jóra nem lehet számítani a negyedik negyedévben sem, mert a pénteken publikált adatok még nem tükrözik az októbertől egyre súlyosabbá váló válság negatív hatásait. Egyes elemzők szerint már a negyedik negyedévben is negatív lehet a gazdaság teljesítménye, ami nyomot hagyhat a beruházási mutatókon is.