Egyedi eufóriában a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 517,10 pontos, 4,25 százalékos emelkedéssel, 12 694,74 ponton zárt pénteken.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 19,3 milliárd forint volt, ami nem marad el jelentősen a 21,8 milliárdos éves átlagtól.

Az OTP-részvények ára majdnem 7 százalékkal 2955 forintra erősödött, a bankpapír forgalma 13,4 milliárd forintot tett ki.A Mol papírjaival 2,4 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 5,5 százalékkal 10 500 forintra repültt.

A Richter-részvények 27 100 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 2,1 százalékos növekedés. A papír forgalma 1,5 milliárd forint volt. A Magyar Telekom papírok 1,4 milliárd forintos forgalommal 595 forinton zártak, ami 3,3 százalékkal magasabb, mint a tegnapi záró érték.

Elfogytak a kételkedők

Egész hetes nyerő szériát fejelt meg pénteken a Budapesti Értéktőzsde. Kuti Ákos, a Cashline szakértője elmondta, hogy a pénteki nyereséget nem makroadatok támasztják alá, hiszen a két jelentős információ, az eurózóna munkanélkülisége és inflációja a vártnál rosszabb lett. A nyugat-európai tőzsdék sem mutattak hasonló nyereséget, specifikusan Budapesten uralkodott ilyen jó hangulat.

Az elemző szerint ennek az az oka, hogy az esésre játszó keresők feladták pozícióikat, és veszteségeiket minimalizálva szálltak ki üzleteikből. Így a bikák teret nyertek a piacon és jóval nagyobb volumenben folytatták az elmúlt napok bevásárlását. A forgalom még így sem érte el az éves átlagot, de nagyságrendekkel magasabb volt a hét bármely másik napjával. A pénteki kereskedés során a befektetők feltették az i-re a pontot: a maradék bizalmatlanság is elpárolgott, ezért sikerült egyedülállóan jó napot zárnia a Budapesti Értéktőzsdének.