Megint lesz tiltakozás a Tesco-raktár előtt

Vágólapra másolva!
Pénteken ismét demonstrálnak a gazdák az áruházláncok (Penny Market, Tesco) raktárbázisa előtt. A korábbinál több szervezet támogatja az alacosny árak ellen tiltakozó termelőket - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

Ma ismét félpályás útlezáró akciót tartanak az állattartók az egy héttel ezelőtti helyszíneken: a Tesco gyáli és a Penny Market alsónémedi raktárbázisa előtti utakon.

A tiltakozók köre bővült a tejtermelőkhöz, valamint a sertés- és baromfitartókhoz csatlakozik a Magyar Pékszövetség is, emellett az elmúlt egy hétben több érdekképviselet támogatásáról biztosította a résztvevőket. Többek között a Magyar Húsiparosok Szövetsége, illetve a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya is megalapozottnak és indokoltnak tartja a demonstrációt, utóbbi tagjai személyesen is jelen vannak a demonstrációs helyszíneken. A Szlovák Tejtermelők Szövetsége is jelezte, hogy támogatja a magyar gazdák törekvéseit.

A probléma Európa nagy részén közös: a láncok importtermékekkel próbálják letörni az adott ország árait - mondta Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács demonstrációs bizottságának vezetője. A jelenlétet tekintve egyébként sikeresnek ítélte a múlt heti megmozdulást, de kiábrándítónak a hétfői egyeztetést a kereskedelmi láncokkal. Mint mondta, volt, aki részt sem vett az egyeztetésen, míg néhányuk egyáltalán nem is értette, mi a tiltakozás oka. Az egyik lánc képviselői a demonstrálók követeléseiből nyolcat elfogadhatónak tartottak, kettőről pedig - a jövedelemeloszlás megváltoztatása és a másodlagos visszatérítések ügyében - tovább tárgyalnának.

Istvánfalvi szerint álságos az a kereskedői kommunikáció, amely szerint a fogyasztó az olcsó termékeket keresi, és ők csak ennek az elvárásnak próbálnak megfelelni - mivel azt már a láncok határozzák meg, hogy az egyes termékek közül mi lesz az olcsó, például azzal, hogy termékenként eltérő árréseket alkalmaznak. A Tej Terméktanács ezért több láncot érintő beadványt juttatott el a Gazdasági Versenyhivatalnak gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt.

Mindeközben zajlik a jövő évi beszállítói szerződések előkészítése és az ideiek módosítása. Az érintetteket leginkább az háborítja fel, hogy a láncok a gazdasági válság miatti nehézségeik miatt egy-három százalékos árengedményeket követelnek a feldolgozóktól és rajtuk keresztül a csőd szélén egyensúlyozó termelőktől. A termelők egy része már radikálisabb eszközökhöz nyúlna, mondván, ha velük és a feldolgozókkal szemben folyamatosan törvénytelen eszközöket alkalmaznak a kereskedők, akkor nekik is úgy kellene visszavágniuk.