Újra 260 fölött a forintárfolyam

Vágólapra másolva!
Gyengült a forint hétfőn, követve a régiós devizák árfolyamalakulását. Az eurót 261,92/262,00 forinton jegyezték hétfőn délután a budapesti bankközi kereskedelemben, egy százalékkal gyengébb forintárfolyamon a péntek délutáni 259,20/40 forintnál. Az árfolyam 262,80 forintig emelkedett napközben.
Vágólapra másolva!

Az euróval 261,82/92 forintos árfolyamon kereskedtek a bankközi devizapiacon hétfő délután fél négy körül, a magyar deviza tehát gyengült. A forint az elmúlt héten erősödött az előző héten elért 270 forint feletti euróárfolyamhoz képest, miután a jegybank 50 bázisponttal csökkentette az alapkamatot. A döntést a várható kamatcsökkentések első lépéseként, a krízis előtti kamatszinthez való visszatérést beharangozó, megnyugtató hírként értékelt a piac.

A nemzetközi devizapiacokon az euró változatlanul gyenge a dollárral szemben. Az Európai Központi Bank (EKB) 1,2608 dollárban határozta meg az euró referenciaárfolyamát hétfőre vonatkozóan, szemben a pénteki 1,2727 dollárral. A dollárt 207,30/40 forinton jegyezték hétfőn délután, a péntek délutáni 204,00,20 forint után.

A forint árfolyama a várakozásainknak megfelelően lassan felfelé araszolt hétfőn az euróval és a dollárral szemben is, megérintve rendre a 263-as, illetve 208-as szintet. Amennyiben a mai trend folytatódik, elképzelhető, hogy a forint újból a 265-270 közötti sávban zárja majd a hetet az euróval szemben - írta az [origo]-hoz eljuttatott elemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.

Sok, a múlt héten, a régiós devizák erősödésére nyitott pozíciót ma zártak le, ez is erősítette az eladói oldalt, de az újabb lendületet kapó kockázatkerülési hullám is nyomást helyezett a feltörekvő piacokra. A zloty is csaknem 2 százalékot gyengült az euróval szemben, a cseh korona egyszázalékos árfolyamvesztéssel kezdte a hetet - tette hozzá Sörös Csaba.