Hivatalosan is recesszió van az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok gazdasága már "hivatalosan" is recesszióban van; a gazdasági ciklusokat értékelő Nemzeti Gazdasági Kutatóiroda (NBER) megállapította: az amerikai gazdaság 2007 decembere óta a recesszió állapotában van - közölte hétfőn a CNN hírtelevízió.
Vágólapra másolva!

A független, nem kormányzati szervezetként működő NBER aznapi közleménye szerint a gazdasági recesszió nagyjából egy éve tart. A nonprofit alapon működő, Cambridge-i (Massachusetts) székhelyű gazdaságkutató intézet azt is közölte, hogy utoljára 2001 márciusa és novembere között volt a gazdaság recesszióban.

Az NBER nem a szokásos módon - tehát a bruttó hazai termék (GDP) két egymást követő negyedévi csökkenése - alapján, hanem négy kulcsmutató havi alakulását értékelve állapítja meg, milyen ciklusban van a gazdaság. Ezen mutatók a munkanélküliségre, az ipari termelésre és a forgalomra vonatkoznak.

Az intézet egyebek között rámutatott, hogy az egyik központi mutató, a foglalkoztatottság 2007 decembere óta folyamatosan csökken. Az Egyesült Államokban 2008 első tíz hónapjában 1,2 millióval csökkent a foglalkoztatottak száma, és a várhatóan pénteken ismertté váló legfrissebb adatok szerint novemberben 325 ezerrel csökkent a munkahelyek száma.

Amerikai közgazdászok már hónapok óta arról beszélnek, hogy az Egyesült Államok recesszióba jutott, az NBER közlésével ez az értékelés "hivatalossá" vált. Mint a CNN rámutatott: az elismert szakembereket tömörítő NBER általában a recesszió kezdete után csak hosszú idővel tudja kijelenteni, hogy a gazdaság a recesszió szakaszába lépett, mivel az értékelt indikátorok végleges adatai csak akkor állnak rendelkezésükre.