Infláció felett emelkednek a fővárosi díjak

Vágólapra másolva!
Az idén is infláció feletti jövő évi közszolgáltatási díjemelésekről tárgyal Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek előterjesztésében kedden a Főpolgármesteri Kabinet, a díjemelési javaslatokról jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.
Vágólapra másolva!

A városvezetés november közepén zöld utat adott a jövő évi 8,8 százalékos vízdíjemelési javaslatnak, ez valamivel több az idei 8,4 százaléknál. A díjemeléssel egyidejűleg a lakossági fogyasztók részére is bevezetik az ivóvízalapdíjat, ami fővízmérőóránként havi 150 forint lesz.

Korábban fővárosi politikusok elmondták azt is, hogy a városvezetés az ideihez hasonló mértékű közszolgáltatási díjemeléseket, például 14 százalékos szemétdíj- és 9,9 százalékos csatornadíj-emelési javaslatot terjeszt decemberben a közgyűlés elé.

A főpolgármester-helyettesek által a városvezetés elé benyújtott javaslatok szerint a szemétdíj 14,11 százalékkal, a csatornahasználati díj 9,9 százalékkal, a kéményseprési díj 7 százalékkal drágulna. A kegyeleti közszolgáltatások díja 6,7 százalékkal növekedne, a szabadáras temetői szolgáltatásoké viszont csak maximum 4 százalékkal. A folyékony hulladék, a szennyvízszippantás jövő évi díjemelési javaslata 7 százalék.

A városvezetés ugyancsak korábban átlagosan 7,9 százalékos jövő évi BKV-tarifaemelést támogatott, amiről szintén a jövő héten dönt a közgyűlés.

Idén a szemétdíj 13,7 százalékkal, a csatornadíj 9,9 százalékkal, a kegyeleti közszolgáltatás 9,3 százalékkal drágult, de a cég bevételeinek felét kitevő szabadáras termékek díja 10 százalékkal csökkent. A szennyvízszippantás díja 8,3 százalékkal, a kéményseprésé pedig 4,4 százalékkal haladta meg a tavalyit. A BKV az előző évhez hasonlóan az idén is átlagosan 13 százalékkal emelte tarifáit.