Nem kell a Szberbanknak az OTP

Vágólapra másolva!
Az orosz Szberbank szóvivője hétfőn este cáfolta az Interfax hírügynökség délelőtt meg nem nevezett forrásra hivatkozó hírét, miszerint szándékai között szerepel hosszabb távon a magyar OTP Bank vagy az osztrák Raiffeisen Bank megvásárlása.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Irina Kibina, a Szberbank kommunikációs igazgatóságának vezetője a hétfő esti órákban kijelentette: nem felel meg a valóságnak, hogy a Szberbank tervei között szerepelne az OTP Bank vagy a Raiffeisen Bank megvásárlása.

Az Interfax meg nem nevezett forrása azt mondta: a Szerbank vásárolni szándékozik egy kiterjedt hálózattal és leánybankokkal rendelkező kelet-európai bankot, s erre a célra az OTP vagy a Raiffeisen jön számításba, de jelenleg erre nincs pénz.

A nagy hálózattal bíró kelet-európai bank vásárlása szerepel a Szberbank stratégiai tervei között, de a vásárláson kívül szó lehet stratégiai szövetségről vagy 25 százalékos részvénycseréről is.

Egyelőre azonban erre nincs pénz, mivel a Szberbank - a legnagyobb orosz bank - jelenleg, a válság körülményei között nem tud pénzt elvonni az orosz bankok hitelezésétől, és most nem valósíthatja meg külföldi vásárlási terveit a gazdaságon kívüli megfontolások miatt sem, annak ellenére, hogy a válság enyhülésével emelkedni fognak az árak.

Vlagyimir Putyin kormányfő két hete a kormányülésen utolsó figyelmeztetést intézett azokhoz az orosz bankokhoz, amelyekre a hitelválság enyhítésére szánt állami milliárdokat bízták: a pénzt nem válthatják valutára és külföldön nem fektethetik be, illetve nem helyezhetik el bankokban.

Az Interfax forrása azonban az elmondottakhoz hozzátette: a terv megvalósítását a Szberbank az Európai Unióba vezető kiskapunak tekinti.

Az Interfax egy másik forrása szerint a Szberbank már konzultánst is választott, s ez - a Morgan Stanley - Kibina értesülései szerint már el is kezdte az OTP-papírok vásárlását a Szberbank megbízásából.

A Szberbank illetékesei már tavasszal is említettek ilyen terveket, s az illetékes testület október végén hagyta jóvá a bank 2014-ig szóló fejlesztési terveit. A Szberbank főrészvényese az Orosz Bank, amely 57,6 százalékot tart. Az idei év első 9 hónapja alapján a Szberbank vagyonát tekintve az első helyen áll, tőkésítettsége 14,4 milliárd euró.