Lassul a bérek növekedése Csehországban

Vágólapra másolva!
Csehországban 23 144 korona (hozzávetőleg 236 ezer forint) volt a bruttó átlagfizetés a harmadik negyedben, 7,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - tette közzé kedden a statisztikai hivatal. A 6,6 százalékos inflációt figyelembe véve a reálbérek 1,3 százalékkal nőttek.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb béreket változatlanul a pénzügyi szektorban fizették, átlagosan 41 192 koronát (419 ezer forint) a legalacsonyabbat a vendéglátóiparban, 16 341 koronát (166 ezer forint).

Elemzők szerint a globális gazdasági válság miatt Csehországban ezzel vége is a gyors béremelkedés időszakának, 2009 második negyedében jelentősen lassulni fog a növekedés üteme.

A pénzügyi válság hatásait elemzők szerint Csehország kis késéssel fogja érzékelni, bár sok vállalat már most takarékossági intézkedésekhez folyamodik. A cseh gazdasági kamara adatai szerint a vállalatok 70 százaléka visszafogja 2009-re tervezett beruházásait, s nem bővíti termelő kapacitásait. Az üzemek több mint 25 százaléka tervez elbocsátásokat, sőt néhány cég már meg is kezdte a leépítést.