Megnyírják a vezetők prémiumát a Toyotánál

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb forgalmú autógyára, a japán Toyota 10 százalékkal csökkenti a munkahelyi vezetők prémiumát, ellensúlyozandó a világgazdasági lassulás okozta forgalom- és nyereségcsökkenés hatását.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Az intézkedés a csoport 8700 vezetőjét érinti, a cég keddi bejelentése szerint. Egyszersmind közölték, hogy a külföldi telephelyek után rövidesen Japánban is csökkentik a termelést. "A Toyota visszafogja a költségeket, ahol csak lehet" - mondta Hitoshi Yamamoto, tokiói elemző. "A vihar elnyeli az autók piacát" - írja a Bloomberg. Erre példa, hogy a General Motors, a Ford és a Chrysler válságtanácskozásra ül össze Detroitban, hogy egyeztesség bérpolitikájukat.

A Toyota utolsó beszámolója szerint a csoport autóiból októberben 152 101 kelt el világszerte, 25,9 százalékkal kevesebb, mint tavaly októberben. A Toyota márkákból 24,2 százalékkal 135 818-ra, a csoport luxusmárkájából, a Lexusból 37,6 százalékkal 16 283-ra csökkent az értékesítés.

A Toyota a pénzügyi éve szeptemberrel zárult második negyedében 493,4 milliárd jenes adózott eredmény ért el. Ez 47,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, de a csoport így is sokkal jobban járt, mint az amerikai konkurencia, amely veszteséget veszteségre halmoz.

A Toyota csoport üzemi eredménye 54,2 százalékkal 582 milliárd jenre, a bevétele 6,3 százalékkal 12,19 billió jenre csökkent. Az üzemi eredményt csak Ázsiában - Japánon kívül - és Latin-Amerikában, illetve Afrikában sikerült növelni. A negyedévben 4,25 millió autót adtak el világszerte, 1,2 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel azelőtt.

A novemberben megjelent időközi beszámolóban csökkentették az egész pénzügyi évre szóló vállalati előrejelzést. A jövő márciussal záruló pénzügyi évben a Toyota csoport összesen 8,24 millió jármű eladására számít világszerte, ez 673 ezerrel, 7,6 százalékkal kevesebb lenne, mint az előző pénzügyi évben.

Augusztusban még 8,74 millió jármű értékesítésére számítottak. Most 550 milliárd jenes éves adózott eredményre számítanak az augusztusban jósolt 1,25 billió jen helyett, 600 milliárd jenes üzemi eredményre a korábban várt 1,6 billió jen helyett, és 23 billió jenes nettó bevételre az augusztusban valószínűsített 25 billió jen helyett.

Az előző, idén márciussal zárult pénzügyi évben a Toyota minden fő száma rekord volt: az adózott eredmény 4,5 százalékkal 1,72 billió jenre, az üzemi eredmény 1,4 százalékkal 2,27 billió jenre, a nettó bevétel 9,8 százalékkal 26,29 billió jenre emelkedett. Világszerte 8,91 millió járművet értékesítettek, 4,6 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt.