Meredek tőzsdei esések Ázsiában

Vágólapra másolva!
Szinte ledózerolta az ázsiai tőzsdéket a tegnap elkezdődött negatív hangulat. A kiváltó okok közt található a nyersanyag-kitermelő és az olajipari cégek rossz szereplése, a feldolgozóipari beszerzőmenedzser-indexek előrejelzései és a túl erős jen-árfolyam, amely a japán exportőröknek volt fájdalmas.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Honda Motor vállalat 6,8 százalékot esett, miután a Credit Suisse értékelése szerint tovább kell rontania bevételi kilátásait. A HSBC Holding 5,6 százalékos mínuszban zárt arra a hírre, hogy a bank 0,5-0,75 százalékponttal emeli jelzálog-kamatait. Más pénzintézetek se jártak jobban a Távol-Keleten: a Mitsubishi csoport 8,4 százalékot, a Macquarie csoport 6,1 százalékot veszített papírjainak értékéből.

Az olajiparban érdekelt Woodside Petroleum 8,7 százalékot esett, követve a trendet, amit az olajár-esés vált ki - írja a Marketwatch. Összességében a tokiói tőzsde fő mutatója, a Nikkei 6,35 százalékot esett a keddi kereskedésben. A dél-koreai Kospi index 2,9 százalékkal, a hong kongi Hang Seng mutató 4,9 százalékkal csökkent tegnaphoz képest.

Az ausztrál jegybank bejelentette, hogy 1 százalékpontot lefarag irányadó kamatából, így az most 4,25 százalékra csökkent. Ez 2001 decembere óta a legalacsonyabb érték. Közben az olajárak jelentősen csökkentek, januári szállításra 48 dollárt kellett fizetni hordónként az elektronikus kereskedelemben. Az OPEC olajkitermelésre vonatkozó tárgyalásai döntés nélkül zárultak, így nem csökkentik egyelőre a termelést.