Visszaesett a tőzsdei részvényforgalom

Vágólapra másolva!
Novemberben visszaesett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma, a részvénypiacon - kétszeres árfolyamértéken számolva - 691,5 milliárd forint értékben születtek üzletek, ami 48 százalékkal alacsonyabb az előző havi forgalomnál - derül ki a BÉT havi statisztikájából, amely a brókercégek jelentései alapján készült.
Vágólapra másolva!

Az előző két hónapban bővült a tőzsde forgalma: szeptemberben 49 százalékkal, októberben 37 százalékkal magasabb részvény adásvételt regisztráltak az előző hónaphoz képest.

Novemberben tovább mérséklődtek a részvényárak, a BUX a hónap utolsó kereskedési napján 12.695 ponton állt, 810 ponttal, 6 százalékkal alacsonyabban az októberi záró értékénél. Az előző hónapban 28,5 százalékkal esett a BUX, az év eleje óta pedig csaknem 52 százalékkal csökkent az értéke - 2007 végén még 26.235 ponton állt.

Az év eleje óta november végéig a részvénypiaci forgalom összesen 10.005 milliárd forintot tett ki, ami 39 százalékkal elmarad a 2007 első tizenegy havi, 16.505 milliárd forintos forgalomtól.

A KBC forgalma volt a legnagyobb

A brókercégek forgalmi listáján negyedik hónapja nem változott a sorrend, novemberben is ugyanaz a három cég állt az élen. A legnagyobb forgalmat a KBC Securities érte el 146,1 milliárd forintos részvénypiaci adásvétellel. A lista második helyén az Erste Befektetési Zrt. áll 118,9 milliárd forintos forgalmával.

A harmadik helyen az UniCredit végzett, amely 74,0 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a tőzsdén. A negyedik és ötödik legnagyobb forgalmazó a Concorde Értékpapír Zrt. és a Cashline Értékpapír Zrt. volt, az előbbi 58,5 milliárd, utóbbi 47,5 milliárd forintos forgalmat ért el.

A részvény és a hitelpapír szekciót is magába foglaló azonnali összforgalom novemberben 814,5 milliárd forintot tett ki, ez 42 százalékkal alacsonyabb az októberi adatnál. Az államkötvények és kincstárjegyek forgalma novemberben 115,8 milliárd forintra nőtt az előző havi 59,0 milliárd forintról.

Nem csak a részvények forgalma csökkent

A befektetési és kárpótlási jegyek forgalma 6,3 milliárd forint volt novemberben az októberi 10,6 milliárd forint után. A jelzáloglevelek és vállalati kötvények adásvétele 891 millió forintot ért el, míg az előző hónapban 2,4 milliárd forintot tett ki.

A derivatív piacon novemberben szintén jelentősen csökkent a forgalom, hasonlóan az azonnali piachoz. Az egyedi részvényekre 119,2 milliárd forint értékben született határidős ügylet, míg az előző hónapban 208,2 milliárd forint volt a forgalom. A határidős BUX forgalma 76,3 milliárd forintra csökkent az októberi 157,8 milliárd forintról. A deviza kontraktusok határidős forgalma novemberben 250,3 milliárd forintot ért el az előző havi 533,6 milliárd forint után.

Az áruszekcióban novemberben 9,6 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket, míg októberben 10,1 milliárd forint volt a forgalom.