Fico megtiltotta a gázáremelést

Vágólapra másolva!
Szlovákiában jövőre sem emelkedik a lakossági földgáz ára, miután a szabályozó hatóság elutasította a részben német-francia tulajdonban lévő SPP erre vonatkozó ajánlatát. A lakossági földgáz ára 2006 novembere óta gyakorlatilag változatlan, mert a hatóság mindig elutasította a gázáremelésre vonatkozó kérelmet az infláció elleni küzdelem jegyében, hogy Szlovákia teljesíteni tudja az euróövezeti csatlakozás inflációs feltételét.
Vágólapra másolva!

Az SPP a lakossági földgáz árát 23 százalékkal tervezte emelni. A gázmonopólium - amelyben együttesen 49 százalékos részesedéssel rendelkezik az E.ON Ruhrgas és a GDF Suez, a fennmaradó rész állami tulajdonban van - elégedetlenségét fejezte ki a hatósági döntés miatt, arra hivatkozva, hogy emiatt a társaságnak veszteségei keletkeznek. Az SPP szerint Szlovákiában a legalacsonyabb a lakossági földgáz ára az Európai Unióban.

Robert Fico miniszterelnök már régóta hadakozik az energiaszolgáltatókkal. A kormány november elején jelezte, hogy változtatni akar a hatályos törvényen, növelve az állami befolyást a jórészt külföldiek által irányított közüzemi cégekben. A törvénytervezet az államnak vétójogot biztosítana a lakossági földgáz árának megállapításakor.

Fico korábban kisajátítással fenyegetette meg az SPP gázszolgáltató monopoltársaságot, ha úgymond indokolatlanul akarná emelni a lakossági földgáz árát. Az állami részvénytöbbség ellenére a döntő szó a külföldi cégeké, mert az állam kisebbségben van az SPP igazgatótanácsában.

A kormány által elfogadott törvénytervezet-módosítás lényege az, hogy a piacszabályozó hatóság által felügyelt cégek csak a részvényesek közgyűlésén elfogadott árváltoztatást javasolhatnak. Az SPP alapszabálya esetében egy ilyen ármódosító döntést a tulajdonosok 52 százalékos többsége ajánlhat. Ezzel az aránnyal azonban sem a kormány, sem pedig a külföldi tulajdonosok nem rendelkeznek.