Várják az OPEC-be Oroszországot

2008.12.02. 20:43

Az OPEC elnöke, Chakib Khelil szerint a kartell igazán örülne, ha tagja között üdvözölhetné Oroszországot, továbbá Norvégiát és Mexikót is. Ha ki akarják fejezni szolidaritásukat az OPEC termeléscsökkentési törekvésével, akkor a legjobb módja ennek, ha a szervezet tagjai sorába lépnének - mondta Khelil. Ha nem lépnek be, elég, ha csökkentenek - tette hozzá.

Oroszország sokat veszíthet, ha az olajárak tovább esnek - vélekedett az elnök. Oroszország az OPEC-en kívüli legnagyobb termelő - emlékeztetett.

Az orosz energiaügyi miniszter még a múlt hónapban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az OPEC-kel összehangoltan mérsékli olajtermelését Moszkva.

Az OPEC e havi soron következő miniszteri értekezletén ott lesznek megfigyelőként Oroszország képviselői is, az OPEC és Oroszország között rendszeres a konzultáció, és egy orosz kormánytag bejelentése szerint már el is készült egy dokumentumtervezet a 13 tagú kartellel folytatandó további együttműködésről.

Tovább csökkent az olaj ára

Kedden a határidős olajár jegyzése New Yorkban több mint száz dollárral állt a július eleji rekord ár alatt: az amerikai könnyűolaj a nap végén januári szállításra hordónként 46,85 dollárba került, a nap mintegy 5 százalékos olcsóbbodását hozta.

A jelentések szerint ennek fő oka az OPEC körök "beismerése", hogy a novemberre elhatározott termeléscsökkentést csak kétharmad részben sikerült a kartellnek teljesítenie.

Ez kétségessé teszi a további termeléscsökkentésre vonatkozó elhatározásokat. Az OPEC miniszterei december 17-én üléseznek Algériában, áttekintendő a piaci helyzetet, melyet megfigyelők szerint még mindig a többlettermelés jellemez.

Londonban a Brent olajféleség ára közel két éves mélypontját érte el. Később ugyan kevéssel visszakapaszkodott, de estére a hordónkénti jegyzés 46,67 dollár volt, 1,30 dollárral a hétfői ilyenkori alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK