Veszélyben a munkahelyek a fuvarozóknál

Vágólapra másolva!
Magyarországon olyan logisztikai rendszer alakult ki, hogy a bruttó hazai termék (GDP) minden egyszázalékos csökkenése a fuvarozási igények 2,5 százalékos visszaesésével jár, ez pedig 2009-ben több száz vállalkozást és több ezer munkahelyet érinthet az ágazatban - mondta Karmos Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkárhelyettese.
Vágólapra másolva!

Szerinte kulcskérdés, hogy a tőkeszegény vállalkozások állami segítséget kapjanak versenyképességük és működésük fenntartásához. Ezek a cégek ugyanis több mint 100 ezer embernek adnak munkát ma Magyarországon.

Karmos Gábor úgy vélte, fennáll a veszélye annak, hogy a válság nyomán ezeknek a munkahelyeknek egy része megszűnik, mivel már most érezhetően csökkent a szállítás és a fuvarozás iránti igény.

A főtitkárhelyetes kiemelte, hogy a fuvarozók egyetértenek a gazdaság élénkítésére irányuló intézkedésekkel, hiszen az a legrosszabb, ha nincs fuvarozni való áru, de emellett nagy hangsúlyt kell fektetni a munkahelyek megtartására is.

Szerinte a jelenlegi világgazdasági és fuvarpiaci környezetben növelni kell a közúti közlekedési szolgáltatást végző vállalkozások versenyképességét. Ezért a kormányzat és az érdekképviseletek egyeztetnek a versenyképességet javító intézkedésekről.

A főtitkárhelyettes lényegesnek tartja a környezetkímélő járművekre vonatkozó adóterhek csökkentését, illetve egy versenyképességet javító támogató csomagnak a kialakítását.