Kamatvágást hozhat a Beige Book

2008.12.03. 21:01

Az Egyesült Államok valamennyi részén mérséklődött a gazdaság aktivitása az október elejétől számított mintegy másfél hónapban. Ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmi, valamint az energiaárak süllyedése miatt csökkent az árnyomás - derül ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tagbankjainak közös jelentéséből, az úgynevezett Beige Bookból (Bézs Könyv).

A vizsgált időszakban nőtt a munkanélküliek száma, miután számos körzetben a cégek egyre több leépítésről számoltak be. A másfél hónapban a bérnyomás enyhe volt, a lakossági kiadások mérséklődtek, a kiskereskedelmi eladások csökkentek, miközben a legtöbb körzetben jelentősen esett a járművek értékesítése. 

A Bézs Könyv megállapításait a Fed kamatszintről határozó testülete felhasználja majd december 16-án esedékes ülésén. Szakértők a magyar idő szerint szerda este publikált jelentésben szereplő folyamatok alapján egyre biztosabbak abban, hogy az amerikai jegybankárok a szóban forgó ülésen fél százalékponttal 0,5 százalékra csökkentik az irányadó kamatot. 

A Bézs Könyv ismertetése előtt a New York-i értéktőzsde 30 vezető cég teljesítményét jelző indexe, a Dow Jones Industrial Average (Dow Jones ipari átlag) 111 pont veszteséget mutatott, míg 30 perccel a közzététel után már 20 pontos pluszban volt.