Felméri a kormány a kkv-k terheit

Vágólapra másolva!
A gazdasági minisztérium részletes kimutatást rendelt a kkv-szektor adminisztrációs terheiről. A felmérés egyik célja, hogy a minisztériumok megtanuljanak életszerű jogszabályt alkotni - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kis- és közepes vállalkozások adminisztrációs terheinek teljes köréről készít átfogó felmérést a Deloitte Zrt. a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium megrendelésére. A tárca még szeptemberben írt ki közbeszerzési tendert az államigazgatási szabályozásból fakadó terhek áttekintő vizsgálatáról, a kétfordulós eljárás után november elején írták alá a 107,4 millió forintos megbízásról szóló szerződést.

A tanácsadó cégnek egyrészt a vállalkozásokra háruló bürokratikus terhek főbb elemeit, másrészt specifikusan az adó- és járulékadminisztrációval kapcsolatos terheket és azok költségeit kell felmérnie. Elvileg így a vizsgálat végére teljes körű adatbázis állhat rendelkezésre arról, hogy az adó- és járulékfizetéssel, a foglalkoztatással összefüggő feladatok, az engedélyezési, ellenőrzési eljárások milyen adminisztratív terheket és ezzel összefüggően milyen költségeket rónak a társaságokra.

A Deloitte-nak emellett valamilyen megoldási javaslattal is elő kell állnia - vagyis az érintett minisztériumok afféle sorvezetőt kapnának arról, hogyan is kell életszerű jogszabályi környezetet teremteni. A felmérés és elemzés jövő tavasszal készül el.

Kérdés persze, hogy mi lesz majd ezután, hiszen nem ez lesz az első bürokráciával kapcsolatos felmérés. A szebb napokat is megélt Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal például egy éve készíttetett el a Pécsi Tudományegyetemmel a főleg az adózással és számviteli szabályokkal összefüggő adminisztratív kötelezettségeket taglaló felmérést. Ennek alapján elmondható: egy kisvállalkozás 12-féle adót fizet és évi 114 órát fordít közvetlenül az adózással kapcsolatos feladatokra - súlyozott átlaggal számolva.

Nem nagy meglepetés, hogy ezen belül a legkisebb cégek fordítanak legkevesebb időt az adóadminisztrációs feladatokra. Az alkalmazott nélküli cégek hat-hétféle adót fizetnek, a tíz főnél többet foglalkoztatók pedig 17-et. Emellett a legkisebb társaságok maguk végzik a könyvelési és egyéb feladatokat, vagyis tényleges kiadásuk elhanyagolható - az elektronikus adóügyintézés ráadásul a postaköltséget is lenullázza.

Könnyű belátni, hogy valójában azokat a cégeket sújtja igazán az adóadminisztráció, amelyek több alkalmazottal működnek. A felmérés szerint a költségek és ráfordítások az árbevétel 1,9 százalékát tették ki - az OECD ennél valamivel kevesebb, 1,14 százalékos átlaggal számol.