Rekord kamatvágások Európában

Vágólapra másolva!
Hatalmas kamatvágást hajtott végre a Bank of England, ezzel 1939-es szintre, 2 százalékra állt be a brit kamatláb. A jegybank a gyenge gazdasági teljesítménnyel indokolta a mérséklést. Közben az Európai Központi Bank soha nem látott mértékben, 0,75 százalékponttal csökkentette az alapkamatot.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A Bank of England (BoE) 100 bázisponttal az eddig 3 százalékról 2 százalékra csökkentette csütörtöki értekezletén az alapkamatot. A bank alapítása, 1694 óta nem volt két százaléknál alacsonyabb a brit alapkamat, a mostani kamatszint pedig 69 éves mélypontot jelent, hiszen utoljára 1939-ben volt ilyen szinten a brit ráta - a MarketWatch szerint.

A BoE indoklásában arra utal, hogy a brit gazdaság lassulása egyre nyilvánvalóbb a különböző felmérések szerint. A fogyasztási kiadások és a beruházások egyaránt visszaestek. A kamatvágás mértéke, a 100 bázispont egyébként megfelelt az előzetes várakozásoknak.

Az EKB is kamatot vágott

Egy órával az Angol Bank döntése után az Európai Központi Bank is csökkentette az irányadó rátát, méghozzá a Bloombrg szerint a bank tízéves történetében rekordnak számító, 75 bázisponttal.

A várakozásokat meghaladó mértékű vágás után 2,5 százalékra mérséklődött az irányadó kamat. Ezzel több mint két éves mélypontra süllyedt ezzel a rekordméretű kamatcsökkentéssel az alapkamat, kifejezve a pénzügyi irányítóknak az eurózóna konjunktúrája miatti aggodalmát.

A döntés felülmúlta a szakértői várakozásokat, a Reuters által megkérdezett elemzők többsége ugyanis 50 bázispontos csökkentést várt, a megkérdezett 81 elemzőből csak 24-en számítottak rekordszintű, 75 vagy esetleg 100 bázispontos mérséklésre. A piac különben már beárazott egy 75 bázispontos csökkentést.

Kétszer vágtak október óta

Az EKB október óta két alkalommal is 50 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot, de a Federal Reserve, a Bank of England és a svájci nemzeti bank is ennél nagyobb mértékben enyhített a hitelfeltételeken. Ez is szerepet játszhatott a vártnál nagyobb méretű kamatvágásban.

Az EKB ez alkalommal nem Frankfurtban, hanem Brüsszelben tartotta értekezletét olyan időszakban, amikor a pénzügyi válság komoly csapásokat mér az eurózóna és az uniós tagországok gazdaságaira, a kormányzatok pedig azon munkálkodnak, milyen eszközökkel, mekkora tőkeinjekcióval enyhítsenek a recesszió következményein.

Novemberben a 15 tagú eurózóna hivatalosan is recesszióba süllyedt a gazdasági teljesítmény két egymást követő negyedévi visszaesése alapján, és az elemzők legkorábban a jövő év harmadik negyedévében várnak élénkülést,- és akkor is csak kis mértékűt.

A közelmúlt makróadatai sorra kedvezőtlenek voltak: a kiskereskedelmi eladások, a termelői árak októberben csökkentek, rosszabbodott az üzleti bizalmi index, a feldolgozóipari és a szolgáltatói szektor tevékenysége a munkanélküliség növekedésével együtt esett vissza. Az eurózóna szerdán közzétett szolgáltatói beszerzői menedzser indexe a legmélyebb szintjére esett tíz év óta, azóta, hogy ezt az indexet számolják.