Tartja árfolyamát és pihen a forint

Vágólapra másolva!
Alacsony forgalom mellett jelentős változás nélkül 260,80 forint/eurós árfolyamon tanyázott a forint csütörtök délután fél 5-kor.
Vágólapra másolva!

A nap jelentősebb eseményei az Európai Központi Bank és a Bank of England kamatcsökkentése volt: a BoA igazolva az elemzői várakozásokat 100 bázisponttal, az EKB pedig a szakértői konszenzust meghaladó mértékben 75 bázisponttal (rekord mértékben) csökkentette alapkamatát. Ezek közül - bár az EKB várt fölötti csökkentése a forint erősödésének adhatna támaszt - egyik sem hozott földrengést a hazai devizapiacon.

A font esetében a kamatcsökkentés be volt kalkulálva, ám a brit deviza már a BoE akciója előtt is "padlón" volt.

Hosszabb távon az ország iránt helyreálló bizalom és az állampapírpiacba visszatérő élet a forint erősödését hozhatja magával. Az állampapírok vételéhez ugyanis forintra van szükség, így a tartósan magasabb kereslet a forint vételi pozícióinak erősödéséhez (több forintvásárlási tranzakcióhoz), ezen keresztül pedig a hazai deviza erősödéséhez vezet.

A forint a dollárral szemben erősödött (204,60-as árfolyamra), csakúgy mint a svájci frankkal szemben (169,50-es árfolyamra). Az euró a vártnál nagyobb mértékű kamatvágás ellenére 1,274-ig erősödött a dollárral szemben.