Padlón az olaj ára

Vágólapra másolva!
Az amerikai tartalékadatok az előrejelzésekben szereplő növekedéssel szemben csökkenésről tanúskodtak, ennek ellenére az olaj ára több mint három éve nem látott mélységbe süllyedt.
Vágólapra másolva!

Szerdán olcsóbb lett az olaj. Az úgynevezett amerikai könnyűolaj hordónkénti árfolyama 17 centtel 46,79 dollárra esett, ilyen alacsony szinten legutóbb 2005 május 24-én jegyezték a nyersanyagot - adta hírül a CNN Money.

Az Egyesült Államokban szerdán tették közzé a tartalékállományokról szóló adatokat, amelyek meglepetést okoztak. A nyersolaj-tartalékok 400 ezer hordóval csökkentek a prognózisokban szereplő 1,7 milliós növekedés helyett. A benzintartalékok esetében pedig az előzetesen várt 900 hordós bővüléssel szemben 1,6 milliós csökkenés ment végbe. Az előrejelzéseket teljesen felülíró tényadatokat első körben árfelhajtó tényezőként értékelték az elemzők, ám az olaj iránti kereslet visszaesésével kapcsolatos aggodalmak mégis negatív irányba vitték az árfolyamot.

A kőolaj ára mintegy 100 dollárral esett a júliusi csúcs óta, részben a globális válság miatt mérséklődő kereslet miatt. Az olajexportáló országok szervezete (OPEC) emiatt azt tervezi, csökkenti a termelését. Egyes OPEC-országok szerint máris túlkínálat van a piacokon.

A szervezet illetékesei december 17-én Algériában tanácskoznak, és nagy valószínűséggel termelésének a csökkentéséről döntenek. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mennyivel tervezik mérsékelni a termelést, mindenesetre OPEC-vezetők szerint legalább 70-80 dolláros hordónkénti olajárra lenne szükség ahhoz, hogy megvalósulhassanak a fejlesztési tervek. Novembertől egyébként az OPEC napi 1,5 millió hordó termeléscsökkentést léptetett életbe, ám több mint egy hónap elteltével azonban ennek csupán 66 százalékát hajtották végre az olajtermelő országok.