Ok nélkül gyengül a forint, 265 felett az euró

Vágólapra másolva!
Pénteken 11 körül jelentős gyengülésbe kezdett a forint minden jelentősebb devizával szemben. Negyed egy után kevéssel az euróért 265,10, a dollárért 208,50, a svájci frankért 175,50 forintot adtak.
Vágólapra másolva!

Kolba Miklós, az ING elemzője nem lát emögött jelentős okot. Mivel fontos makrogazdasági adat nem érkezett és a régiós devizák sem gyengülnek, az elemző szerint valószínűleg csak "valakinek eldurrant az agya" és profitot realizál.

A Dow Jones hírügynökségnek reggel nyilatkozó elemzők forinterősödést valószínűsítettek a hét utolsó kereskedési napjára, hiszen az állampapírpiacba visszatérő élet, és a Magyarországgal szemben visszaszivárgó befektzetői bizalom, valamint az októberihez képest szieszta-nyugodtságú hangulat kedvezett egy esetleges forinterősödésnek.

Mivel azonban többszöri kísérletre sem sikerül tartósan 260 alá vinni az árfolyamot, Kolba Miklós szerint valaki ezt "megunta" és eladtza forintjait, ez pedig az elmúlt napok és a pénteki nap pangásának köszönhetőenn jelentősen lendítette felfelé az árfolyamot. A szakértő hozzátette, hogy a piacon szinte egyáltalán nincs forgalom, nagyon kevés üzlet születik nagyon kis összegben, ilyenkor pedig "könnyen rángatható" az árfolyam.

Várjuk ki a délutánt

Bari Csaba, a Buda-Cash brókerház munkatársa elmondta, hogy a vártnál jóval gyengébb hazai ipari termelési adattal (5 helyett 7,2 százalékos éves hanyatlás) indokolható, hogy a forint nem erősödik. Ugyanakkor a délelőttre ő sem jósolt nagy nyüzsgést, hiszen a kereskedők a 14 óra 30-kor megjelenő amerikai munkaerő-piaci elemzést várják. Bari Csaba szerint nmajd ez "mozgathatja meg a kereskedők fantáziáját", hiszen ha az amerikai munkanélküliség aggasztó képet mutat, akkor a kockázatosabbnak tartott feltörekvő devizák veszteségekkel számolhatnak, a befektetők ugyanis a gyenge adatok miatt óvatosabbak lesznek.

Mindeközben folyamatosan erősödik az euró a dollárral szemben. Ezt Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője azzal magyarázza, hogy Jean-Claude Trichet EKB-elnök a csütörtöki nyilatkozatából a befektetők már nem olvasnak ki újabb kamatcsökkentést. Ezzel szemben Amerikában a munkaerő-piaci adatra való feszült várakozás nem erősíti a dollárt. Az árfolyam így 1,28 dollár/euró fölé került.