Tizenöt éves rekordon az amerikai munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Harmincnégy éve nem volt ilyen rossz az amerikai munkaerő-piaci helyzet: novemberben 533 ezer ember vesztette el munkahelyét  - áll a MarketWatch internetes oldalon.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

Az elmúlt 5 évben összesen négyszer volt olyan, hogy a bérlisták több mint 500 ezer emberrel rövidültek volna egy hónap alatt. A leépítés számos ágazatra terjedt ki a gyáraktól kezdve a pénzügyi intézményeken át a szórakoztatót iparágig.

Az állásveszteség messze meghaladja az elmúlt három hónap 419 ezres átlagát. Amerikában 11 hónap alatt már 1,9 millió ember veszítette el az állását. Ez elég volt ahhoz, hogy a munkanélküliségi ráta 15 éves rekordot döntsön: 6,5-ről 6,7 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya az Egyesült Államokban.

Az adat megdöbbentette a piac szereplőit, a Bloomberg szerint az elemzői konszenzusnál 59 százalékkal rosszabb az 533 ezres növekedés a munkanélküliségi statisztikában.

Az Egyesült Államokban már az adat nyilvánosságra kerülését megelőzően aggodalomról tudósítottak az internetes oldalak, ez pedig délután negatív irányú kereskedést indukált Nyugat-Európában (Frankfurtban a DAX 3 órakor például 4,1 százalékos veszteséget mutatott). A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX is megérezte az adat hatását: előző napi záró értékéhez viszonyítva 3,24 százalékkal állt alacsonyabban (12 370 ponton).