Köddé vált cégekre vadászik az APEH

Vágólapra másolva!
Nem akarta megfizetni adótartozásait egy cégvezető, ezért papíron eladta vállalkozásait, és új székhelyre, más néven jegyeztette be azokat. Az adóhatóság azonban éber volt, s adócsalás gyanúja miatt feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Az APEH sajtóközleménye ismerteti: a Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságnak a törzsadatok és a cégbírósági adatok összevetésekor feltűnt, hogy két kistelepülésen 90 vállalkozást jegyeztettek be, közöttük olyanokat, amelyek ellen az adóhatóság végrehajtási eljárást folytat.

A vizsgált társaságok nem újonnan alakultak, hanem az ország különböző pontjairól helyezték át székhelyüket a két településre.

A két címen jelenleg a cégek egyharmada ellen zajlik végrehajtási eljárás, több mint 200 millió forintnyi adótartozás miatt. Az eljárások azonban eredménytelennek bizonyultak, mert a cégek az új székhelyen nem voltak megtalálhatók, ott semmilyen tevékenységet nem folytatnak, iratuk, vagyonuk a helyszínen nem volt fellelhető. Mindezzel vélhetőleg az volt a cél, hogy a cégeket elérhetetlenné tegyék, így az adó behajtását megakadályozzák.

Az egyik faluba bejegyzett vállalkozások esetében ugyanazon magánszemély az ügyvezető, míg a másik címre bejegyzetteknél különböző, egymással kapcsolatban nem álló személyek.

Az egyik cégvezető láthatóan "polihisztor", hiszen a fordítói-tolmácsolói szolgáltatástól kezdve az autójavításon át az üdítőital-gyártásig mindenhez ért, ám közben egy építkezésen dolgozik segédmunkásként. A székhely áthelyezéshez kapcsolódó társasági szerződés módosítását minden esetben ugyanaz az ügyvéd készítette el, jegyezte ellen és nyújtotta be a cégbírósághoz.

Az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága az adóbehajtást jelentősen késleltető vagy megakadályozó adócsalás gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Vám- és Pénzügyőrség Regionális Nyomozó Hivatalánál.