Eltűnnek az izzólámpák az unióból

Vágólapra másolva!
Fokozatosan eltűnnek a hagyományos izzók az Európai Unió tagországaiban a következő négy év alatt. A tagállamok energiaügyi minisztereinek hétfői ülése alatt hozott döntés szerint energiatakarékosabb és környezetbarátabb lámpák veszik át a hagyományos, világítótestek helyét. Az utóbbiak pedig 2012-ig folyamatosan kikerülnek a kereskedelmi forgalomból.
Vágólapra másolva!

Andris Piebalgs energiaügyi biztos közlése szerint a lépéssel Románia áramfogyasztásának megfelelő energia spórolható meg, illetve évente 15 millió tonnával kevesebb széndioxid kerül majd a környezetbe. A fogyasztók áramszámlája évente 25-50 euróval lehet kevesebb a takarékos lámpáknak köszönhetően.

A százwattos régi izzók már jövő ősszel eltűnnek a pultokról, majd évente újabb típusoktól válnak meg a gyártók és a kereskedők.

A döntést még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, majd a brüsszeli bizottság hozza meg a hivatalos döntést, várhatóan márciusban.

A miniszterek brüsszeli találkozóján megvitatták azokat az elképzeléseket, amelyek révén az Európai Unió teljesítheti azt a vállalását, hogy 2020-ra a megújítható energiafajták részesedését uniós átlagban 20 százalékra emeli. A téma az úgynevezett klímavédelmi és energiacsomag részeként vezető napirendi pont a tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozóján.

Már a múlt héten bejelentették, hogy a csomagnak ebben az elemében az EU intézményei között folytatott egyeztetésen megállapodás született. Nyitott kérdés maradt mindazonáltal, hogy mikor és milyen módon vegyék számba a vállalások teljesítésének állását.

A csúcsszintű vállalások nemzeti elosztására az Európai Bizottság januárban tett javaslatot. Eszerint például Magyarországnak tizenhárom százalékra kellene növelnie a megújítható energiaforrások részesedését a jövő évtized végére. Uniós szinten a 20 százalékos átlagvállalás a bizottság szerint 10-től (Málta) 49 százalékig (Svédország) terjedő tagállami szórással teljesíthető.

Brüsszeli források szerint a megszületett megállapodás nem változtat az említett számokon, viszont kiemeli azt, hogy a teljesítésükhöz vezető utat a tagállamok maguk határozhatják meg.