MNB: műsoron kívüli kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
A jegybank váratlanul fél százalékponttal 10,5 százalékra csökkentette az alapkamatot, a forintpiac nyugodt maradt, az euró jegyzése csak hullámot vetett, majd visszatért. A tőzsde vezető indexe, a BUX hasonlóan reagált a lazításra.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa hétfői ülésén 50 bázisponttal 10,50 százalékra mérsékelte az alapkamatot.

A döntés meglepő, tekintettel arra, hogy a kamatszintet meghatározó jegybanki testület ma az eredeti menetrend szerint nem kamatmeghatározó ülést tartott, vagyis a korábbi tervek szerint a kamat nem került volna napirendre.

A váratlan kamatcsökkentés nyomán az euró árfolyama felugrott 265 forintos szint fölé, majd visszatért 264,50-264,60 forintos szintre - ismertette a jegybanki döntést követő devizapiaci eseményeket Kolba Miklós. Az ING devizaüzletágának vezetője hozzátette: alapvetően nyugodt a piac.

A magyar jegybankárok vélhetően úgy ítélték meg, hogy egy, előre nem tervezett kamatdöntés nem forgatja fel a piacot. Elképzelhető, hogy a következő hetekben,a testület újabb kamatvágást hajt végre - fogalmazott Kolba Miklós. Az eredeti ülésrend alapján legközelebb december 22-én lesz kamatdöntő ülés.

Megérzésből emeltek

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke múlt szerdán a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének MGYOSZ Csúcstalálkozó című rendezvényén elmondta: a "megérzés" játszotta a főszerepet az október végén végrehajtott, 300 bázispontos kamatemelés mértékének meghatározásában. Már megmutatkoznak a Magyar Nemzeti Bank válsággal kapcsolatos döntéseinek első pozitív eredményei, normalizálódik az államapír és a devizapiac - mondta akkor Simor. (Az elnök a mai rendkívüli kamatvágás kapcsán 15 órakor tart sajtótájákoztatót. Az eseményről az [origo] beszámol.)

Kamatcsökkentés olyan ütemben és mértékben lehet, ahogy a piac ezt elviseli, a folyamatot a jegybank nemhúzza el, mert az infláció ugyanis nem indokolja a kamatok ilyen szinten tartását. Megjegyezte, hogy a legutóbbi, 50 bázispontos kamatcsökkentéssel kockázatot vállalt a jegybank, de számítása bejött - fogalmazott a múlt szerdán Simor és hozzátette: a további kamatmérséklés a stabilizálódástól függ, és az előző csökkentés óta is sokat javult a helyzet a jegybankelnök szerint. A jegybank elnöke megjegyezte: a "medréből kiszakadt forintárfolyam" hihetetlen károkat okozott volna a gazdaságban, lakossági körben és a vállalatoknál egyaránt.

Nem volt teljesen váratlan

Gondi István, a Raiffeisen szakértője szinte megelőlegezte a jegybanki döntést. Nincs kizárva, hogy soron kívül - ahogy október 22-én a három százalékpontos emelésnél - ma 0,5 százalékpontot vág a Magyar Nemzeti Bank az irányadó kamatából - mondta reggel az [origo] kérdésére az elemző. Az irány egyértelmű, mindenki csökkentést vár, de kamatvágások pontos időzítését reggel még csak jósolni lehetett. m ismert.

Erre mutat az is, hogy Orbán Viktorral egyetért már Gyurcsány Ferenc is a többi országra jellemző kamatcsökkentésben, azaz monetáris szempontból "már létrejött a nagykoalíció". A szakember viszont úgy tartja, hogy egy nagyobb - például 3 százalékos - kamatesésnek lenne csak ereje, de az most veszélyes lenne, így egy kisebb vágásnak nincs nagy tétje.

Felrázni a mind apatikusabb gazdaságot

Bár a lépés ismét meglepő volt, de arra mindenképpen számítani lehetett, hogy a Magyar Nemzeti Bank a világ jegybankjaihoz igazodva, folytatja a nemrég elkezdett kamatvágási kampányát. Mindehhez kedvező hátteret nyújtott, hogy a globális piacokon a hangulat is optimistábbá vált.

Világszerte - például az Egyesült Államokban vagy éppen Németországban - nagyon rossz makroadatok jelentek meg az utóbbi napokban, a piac azonban úgy tűnik a korábbi hetekben látottaknál jóval nyugodtabban reagált, szinte már rezisztens volt a futószalagon érkező rossz hírekre - monda az [origo]-nak Orosz Dániel. Az Axa Magyarország stratégiai tanácsadója ugyanakkor hangsúlyozta, előreláthatóan csak rövid távon várható nyugodtabb piaci hangulat, egy átmeneti periódus után, amíg regenerálódnak valamelyest a piacok, még nagyon könnyen előfordulhatnak süllyedések a piacokon.

A világ jegybankjai azért nyesegetik gyorsan és drasztikusan a kamatokat, hogy az elmúlt hónapokban hirtelen egyre rosszabb helyzetbe sodródó gazdaságot felrázzák. Ettől Magyarország sem függetlenítheti magát, legfontosabb külkereskedelmi partnerünknél, Németországban fokozatosan romlik a helyzet, ez pedig a magyar gazdaságnak is komoly gondot okozhat. (A Deutsche Bank vezető közgazdásza a múlt héten úgy nyilatkozott, nem kizárt, hogy 2009-ben 4 százalékkal esik majd vissza a német gazdaság teljesítménye.)

Orosz Dániel elmondta: a piac jelenleg 1 százalékos GDP-csökkenést vár Magyarországon, ám ez az előrejelzés lefelé mutató kockázatokkal terhelt. Könnyen lehet, hogy az elemzők a következő időszakban korrigálni fogják a prognózisukat, vagyis még rosszabb teljesítménnyel - akár 2 százalékos gazdasági zsugorodással is - számolnak majd a módosított előrejelzéseikben.

A mai döntésben vélhetően szerepet játszott, hogy az ipari termelés Magyarországon októberben több mint 7 százalékkal esett vissza, amire nagyon régen volt példa. Ilyen helyzetben nem szabad várni, minél előbb meg kell próbálni a monetáris politika oldaláról könnyíteni a feltételeken. A magyar jegybank egyébként még így is óvatos, mert az külföldi jegybankokkal ellentétben megfontoltabban halad, a többieknél visszafogottabb mértékű kamatvágásokat hajt végre.

A BUX sem izgult fel túlságosan

Meglehetősen limitált volt a Budapesti Értéktőzsde reakciója a magyar jegybank lépésére. Az index hirtelen felpattant, majd kicsit korrigált, később pedig visszatért a külföldi börzéken tapasztalható optimizmus miatt kialakult emelkedő pályára - értékelte az eseményeket Kuti Ákos. A Cashline szakértője hozzátette: a visszafogott reagálás vélhetően azzal magyarázható, hogy a piacon már a múlt héten elterjedt egy pletyka, miszerint a magyar jegybankárok ma műsoron kívül csökkenteni a kamatot.

Az állampapírpiacon múlt csütörtökön bekövetkezett óriási hozamesés arra utalt, hogy a piac megelőlegezte a rendkívüli kamatvágást. A piaci szereplők tehát már akkor beárazták a döntést, így ma sokkal mérsékeltebb volt a hatás - vélekedett Kuti Ákos. Az ominózus csütörtöki napon egyébként a magyar állampapírok másodlagos piacán, a hozamok 41-92 bázisponttal estek.