Veszélyeket hordoz a román növekedés

Vágólapra másolva!
Romániában 2,4 százalékkal nőttek a bérek októberben havi szinten, míg az egy évvel azelőttit 22,4 százalékkal haladták meg - hétfőn kiadott hivatalos statisztikai adat szerint.
Vágólapra másolva!

Közgazdászok figyelmeztetnek: az ilyen ütemű béremelkedés nem csak nagy inflációs veszélyt rejt, hanem a fizetési és a kereskedelmi mérleget is erősen rontja, mivel a növekvő vásárlóerőt jelentős részben importból kell kielégíteni. Mi több, az egész román nemzetgazdaság stabilitását aláássa, mert a nagy fogyasztással járó külső fizetési igények fedezetét egyre kevésbé lehet a mind szerényebben Romániába csordogáló külföldi befektetésekből biztosítani. A nettó román átlagbér októberben 1327 lej volt (valamivel több mint 90 ezer forint).

Hétfőn tették közzé a román ipari termelés októberi adatát. Az ipar kibocsátása szeptemberhez képest 0,7 százalékkal, tavaly októberhez képest 3 százalékkal esett vissza. Az energia- és bányaipar kibocsátása nőtt a fenti időszakokban, de a feldolgozóipar termelése havi szinten 1,3, éves szinten 4,6 százalékkal csökkent.