Pártolja a magáncsődöt az ombudsman

Vágólapra másolva!
Javítani kell az ügyfelek pénzügyi ismereteit, vissza kell szorítani a magas kamatú gyorskölcsönöket és az uzsorahiteleket, továbbá be kellene vezetni a magáncsőd intézményét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman nem tudja elfogadni a bankoknak azt az érvét, hogy azért nem indokolt a fogyasztói jogok erősítését indítványozó, korábbi ombudsmani kezdeményezés, mert az ügyfelek esetenként megtévesztik a pénzintézeteket - áll az ombudsman hivatalának keddi közleményében.

Az országgyűlési biztos ugyanakkor egyetért azzal a megállapítással, hogy a problémák jelentős részét a banki ügyfelek pénzügyi ismereteinek hiánya okozza. Sok ügyfélnek nehézséget okoz, hogy megértse egyes banki szolgáltatások működését, feltételeit és kockázatait. Az ombudsman az állam, az oktatási rendszer, valamint a pénzügyi szolgáltatók közös feladatának tartja az ilyen ismeretek javítását.

Szabó Máté megállapítása szerint a tisztességes eljárás és a jogbiztonság érvényesülése szükségessé tenné, hogy törvény szabályozza és korlátozza az egyoldalú szerződésmódosítások lehetőségét.

Az ombudsman nem tudja elfogadni, hogy az ingatlanfedezetű hitelezés gyakorlatában - a végrehajtási eljárásban - az adós lakóingatlanának kikiáltási árát a becsérték 50 százalékában határozzák meg. Szabó Máté megfordítaná a folyamatot; eszerint az ingatlan értékesíthetőségét nem a végrehajtás, hanem a hitel engedélyezéséről szóló döntés során kell figyelembe venni.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint senkinek nincs alanyi joga kölcsön felvételére, és egy hitelintézetnek sincs kötelezettsége kölcsön folyósítására. Így tehát abból, hogy egyes településeken az ingatlanokat fedezetként nem fogadják el, önmagában nem állapítható meg, hogy az érintett hitelintézetek jogaikat azok társadalmi rendeltetésének megfelelően, vagy azzal ellentétesen gyakorolják-e.

Amennyiben az indokok valósak és megalapozottak, a bank eljárása pedig nem utal indokolatlan hátrányos megkülönböztetésre, akkor e gyakorlat önmagában nem kifogásolható - szögezte le. Minden hitelintézet köteles ugyanis felelősen gazdálkodni a betétesek pénzével, és ugyanez érvényes források kihelyezésére is - fűzte hozzá.

A biztos szerint a pénzügyi gondok megoldásában sem a legális, sem pedig az illegális uzsora nem lehet megoldás, mert csapdahelyzetet teremt. Szabó Máté ezért elengedhetetlennek tartja, hogy az illetékes állami intézmények érdemi lépéseket tegyenek mind a "legálisnak tekintett" magas hiteldíjú gyorskölcsönök, mind az illegális uzsorakölcsönök visszaszorítására.

Az ombudsman sürgette azt is, hogy a magáncsőd intézményét mielőbb vezessék be. Mint írta, ez érdemi védelmet adna a fizetésképtelenné vált embereknek. Jelezte ugyanakkor, az új szabályozással el kell kerülni azt is, hogy a lehetőséggel visszaélve bárki "indokolatlanul megszabadulhasson pénzügyi kötelezettségeitől".